Ramazan'da süt yoğurt tüketimi

Günlük beslenmemizin en önemli yapı taşlarından biri süt ve süt ürünleridir. Bunlar; süt, yoğurt, kefir, ayran ve cacıktır.

Ramazan'da süt yoğurt tüketimi
GİRİŞ 23.07.2012 10:04 GÜNCELLEME 09.08.2012 04:09
ÖNEMLİ KONULAR

 Bu grubun en önemli özellikleri protein, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olmalarıdır. Dolayısı ile özellikle büyüme çağındaki çocukların büyüme ve gelişmeleri, kemik ve diş yapılarının oluşması ve gelişmesi için çok önemlidir. Yine süt ve süt ürünlerine dikkat etmesi gereken bir diğer grup kadınlardır. Bilindiği gibi kadınlar kemik erimesi riski yüksek gruplardır ve eğer süt ve süt ürünleri tüketimine genç yaştan itibaren dikkat edilirse bu risk azalmaktadır.

Günlük süt ve süt ürünleri tüketimi ne kadar olmalıdır?

İdeal olanı kişinin günden 2-3 su bardağı süt veya süt değişimi tüketmesidir. Süt değişiminden kastımız ise 1 bardak süt, 1 bardak yoğurda ve 1 bardak kefire eşittir. Cacık ve ayran ise sulandırılarak yapıldığı için 1 su bardağı yoğurttan yapılan ayran veya cacık miktarı 1 değişimdir.

Özellikle kadınların ve büyüme çağındaki çocukların 3 bardak süt veya süt değişimi tüketmesi gerekmektedir. Erkeklerinde kemik erimesi riski kadınlara nazaran daha düşük olsa da vardır. Bu yüzden mutlaka onlarında en az 2 değişim tüketmeleri gerekmektedir.

Ramazanda süt ve süt ürünlerini nasıl dengeleriz?

Hep dediğimiz gibi Ramazan’da kişinin beslenme saatleri değişse de temel kurallar değişmemektedir. İftar sofrasında tüketeceğiniz bir su bardağı yoğurt (veya eş miktarda ayran-cacık), yatmadan önce tüketeceğiniz bir su bardağı süt veya yoğurt ve sahurda tüketilecek bir su bardağı süt günlük ihtiyacı normal şartlarda karşılamış olacaktır.

Yatmadan önce tüketilen süt;

Gece yatmadan önce tüketilecek olan 1 su bardağı süt veya yoğurt sabah daha tok uyanmayı ve kahvaltıda yenilen miktarı azaltmaya yardımcı olacaktır. En önemlisi eğer gece kalkıp yemek yeme alışkanlığınız var ise bu muhtemelen şeker düşüklüğünden kaynaklanıyordur, bir doktora danışmanız gerekir. Eğer böyle bir sorununuz var ise yatmadan önce içeceğiniz 1 su bardağı süt bunu önlemeye yardımcı olacaktır.

Sahurda süt tüketimi;

Ramazan’a özel olarak sahurda tüketeceğiniz 1 su bardağı süt veya yoğurt, sizin gün içinde acıkmanızı geciktirecektir. Günlük ihtiyacınız olan protein ve kalsiyum miktarının bir kısmını da böylece karşılamış olursunuz.

Dyt. Zehra M. Kandur

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL