Meyve mi meyve suyu mu?

Meyve vitamin, mineral ve posa bakımından zengin bir besin grubumuzdur. Bu yüzden sağlıklı bireylerin günde 3-4 porsiyon meyve tüketmesini öneriyoruz.

Meyve mi meyve suyu mu?
GİRİŞ 25.07.2012 10:42 GÜNCELLEME 09.08.2012 04:08
ÖNEMLİ KONULAR

Bu meyvelerin de çeşitli olmasını, renkli beslenilmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Peki meyve kadar meyve suyu da masum mu?

Meyvenin de fazlası zarar!

Her besin gibi meyveyi de gereğinden fazla tüketmek vücudumuz için ekstra bir yüktür. Meyvenin karbonhidrat oranın yüksek olması kan şekerini çabuk etkilemesine neden olur. İçeriğindeki posa meyveyi beyaz ekmek, pirinç gibi besinlerden daha masum yapsa da tamamen masum olduğunu söyleyemeyiz. Dolayısı ile fazla tüketilen veya bir anda 2 porsiyondan fazla tüketilen meyve kan şekerini çok hızlı etkileyebilmektedir.

Hazır meyve suları,

Hazır meyve suları meyveden çok şeker içermekte ve özellikle diyabet (şeker) hastalarını çok ciddi derecede tehdit edici durumlara neden olabilmektedir. Şeker oranı bu kadar yüksek olan meyve suların tüketiminin pek çok sakıncası vardır. Bunlar;
• Kan şekerinin hızlı yükselmesine ve ardından hızlı bir düşüşüne neden olur. Diyabet (Şeker) hastaları için tehlikeli bir durumdur.
• Şeker oranı yüksek olduğu için kalorileri de yüksektir.
• Posa içeriği olmadığından dolayı tokluk sağlamaz aksine çabuk acıkmaya neden olur
Diyabet (Şeker) hastası olmayanlar ve ağırlık problemi yaşamayanlar meyve sularını tüketebilirler. Diyabet (şeker) hastaları da hipoglisemi denilen kan şekerinin düşmesi durumunda hazır meyve suyu tüketerek kan şekerlerini normal seviyelere çıkarmalıdırlar.

Taze sıkılmış meyve suları,

Hazır meyve sularına göre masum olsa da bilinen aksine çok da masum değildir. Düşünüldüğünde biz 1 orta boy portakalı bir porsiyon sayıyoruz. Peki bir su bardağı portakal suyu için kaç orta boy portakal sıkıyoruz? Yaklaşık 3 orta boy portakal. Bu da demek oluyor ki günlük ihtiyacımız olan meyve porsiyonunu 1 su bardağı portakal ile sınırlamış bulunuyoruz. Üstüne tüketilecek ekstra meyve gereğinden fazla meyve tüketimine neden olacaktır. Bu yüzden dikkat edilmelidir.

Ayrıca yine taze sıktığınız meyvenin de posasını kaybetmiş oluyorsunuz. Posa hem bağırsak hareketlerini düzenler hem de daha uzun süre mide de kalarak tokluk hissi verir. Meyve sularında bu etkileri göremeyiz. Sıvı halde oldukları için kana daha çabuk karışır ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olurlar. Eğer meyve suyu tüketilecekse kişi o gün tükettiği meyve porsiyonunu iyi ayarlamalıdır. Ve aç karna değil karışık bir öğünle beraber tüketmelidir.

Ramazanda meyve suyu;

Ramazanda ise yine bu tüketimlere dikkat edilmelidir. Günler uzun ve uzun süren açlığın ardından tüketilen meyve suyu kişilerde kan şekerinin ani değişimlerine bağlı olarak baş dönmeleri, baş ağrıları ve çabuk acıkma durumuna neden olabilir.

Dyt. Zehra M. Kandur - Haber7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL