Bir avuç Brezilyalı Müslümanın Ramazan coşkusu

Çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde Ramazan sevinci ezanlar, toplar ve davulların nağmeleriyle coşkuyla hissedilirken, Müslüman nüfusun az olduğu ülkelerde, sayıları oldukça az olan camilerde toplanarak bu sevince ortak olmaya çalışan müminler de vardı.

Bir avuç Brezilyalı Müslümanın Ramazan coşkusu
GİRİŞ 04.08.2013 14:15 GÜNCELLEME 04.08.2013 14:15 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Latin Amerika'nın en kalabalık ülkesi Brezilya bu ülkelerden biri.

Dünyanın en kalabalık Katolik Hristiyan nüfusunun yaşadığı Brezilya'da çoğu Lübnan, Suriye ve Mısır asıllı binlerce Müslüman yaşıyor. Brezilyalı Müslümanlar, Ramazan ayını vesile ederek ülkenin metropolü olan Sao Paulo'da iftar vakti yaklaşınca camilerde bir araya geliyorlar.

Bras bölgesinde bulunan Sünni camisinde bir araya gelen Müslümanlar, Ramazan havasını bir arada iftar eşliğinde sohbet ederek yaşıyor. Teravih namazı ve mukabelelere de katılan Brezilyalılar, bu kutlu ayı ibadetlerle süsleyerek en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor.

Sonradan Müslüman olan ve Minas Gerais Eyaletinden Sao Paulo'ya Ramazan ayını din kardeşleriyle birlikte geçirmek için gelen Ömer Said, bu Müslümanlardan yalnızca bir tanesi. 58 yaşında ve emekli olan Said, gününü camide Kuran okuyarak ve dışarıdan gelen insanlarla İslam hakkında sohbet ederek geçiriyor.

Said, Ramazan ayı ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle anlatıyor: Biz Müslümanlar için Ramazan ayı özellikle ruhumuzu disiplin etmek için güzel bir ay. Sonuçta İslam, bir kurallar bütününden ziyade her şeye bakışımızı değiştiren bir yaşam biçimi. Bu ay bize yaptığımız şeyler ve söylediğimiz sözlerden sorumlu olduğumuzu hatırlatıyor. Tüm konularda yaratıcıya karşı bir saygı duymamız gerekiyor. Ramazan mükemmel bir ay. Ramazan kadar güzel başka bir zaman dilimi mevcut değil.

Bir yönüyle Müslüman olan kardeşlerimizle bir araya gelmemize de bir vesile. Bir araya gelip ibadet ediyoruz. Bu çok güzel bir durum. Toplu ibadetlere katılabilme imkanı buluyoruz. Brezilya büyük bir ülke ve farklı eyaletleri var. Bir araya gelebilmek ne güzel. Bu durum Müslümanları daha güçlü yapıyor. Bana her zaman soruyorlar Ramazan nedir diye. Ramazan çok güzel bir disiplindir. Burada Camide, Allah'ın huzurunda Müslüman kardeşlerimizle birlikteyiz. İmamlarımıza Allah ilim vermiş. Onları dinliyoruz. Bütün kardeşlerimize dua ediyoruz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL