Sahabenin Anadolu'ya yaptığı ilk mescit onarılacak

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde bulunan ve Halife Hz. Ömer döneminde yaptırılan Anadolu'nun ilk mescidi için önemli bir karar alındı.

Sahabenin Anadolu'ya yaptığı ilk mescit onarılacak
GİRİŞ 04.08.2013 14:27 GÜNCELLEME 04.08.2013 14:27 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, içinde iki sahabe mezarının da bulunduğu Şeyh Halil Mescidi'nin restore edilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Dicle Üniversitesi(DÜ) Öğretim Üyesi Prof. Kenan Haspolat, mescidin Hz. Ömer döneminde Diyarbakır'ı fetheden İslam peygamberi Hz. Muhammed'in(S.A.V.) arkadaşları tarafından yaptırıldığını 10 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkarmıştı.

Diyarbakır ve Silvan'ı İslam topraklarına katan şehit sahabelerden iki tanesinin mezarının da bulunduğu manevi yapı, yıllardır bekçi kulübesi olarak kullanılıyordu. Minberi ile sütunları hâlâ ayakta olan tarihi yapının sahabeler döneminden kalma mescit olduğunu kimse bilmiyordu. Şeyh Halil Mezarlığı'ndaki manevi yapıyı tespit ettikten sonra verdikleri 8 aylık mücadelenin ardından 'anıt eser' olarak tescil ettirdiklerini anlatan Haspolat, Diyarbakır fethinden sonra Silvan'da kalan sahabeler tarafından inşa edilen mescide asırlar sonra ilk kez sahip çıkıldığını dile getirdi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın iki gün önce Silvan'ı ziyaret ettiğini mescidin yakından gördüğünü anlatan Haspolat, "Diyarbakır'a kısa süre önce atanan sayın valimizin, bu manevi yapıyla yakından ilgilendiğini ve onarımının yapılması için gerekli talimatları verdiğini öğrendik. Böylece peygamberimizin arkadaşlarının yaptığı bir eser daha kurtuluyor, ayağa kaldırılıyor. Bunun manevi yönü çok önemli." dedi.

Mescidin Silvan'ın manevi açıdan en önemli yerlerinden biri olduğunu anlatan Haspolat, "Böylesine değerli bir eserin mezarlıkta taş yığınları arasında unutulmuş olması beni üzmüştü. Dicle Üniversitesi'ndeki bilim adamlarıyla birlikte mescitte birkaç inceleme yaptıktan sonra durumu ilgili kurumlara bildirdik.

Valiliğinin büyük duyarlılığı sayesinde mescidin durumu kurulda görüşüldü ve tescil edildi. Şehirde sahabe izi olmayan bir yok gibi. Sur ilçesinden Eğil ilçesine kadar dört bir yanında peygamber ve sahabeyi görüyoruz. Bunların bize bıraktığı emanetleri sahip çıkmak herkesin görevi. Sayın valimiz Kıraç'ın Zembilfroş Kalesi'nde incelemelerde bulunması ve mescidin onarımı için talimat vermesi, gerekenin yapılacağını belirtmesi son derece önemli." diye konuştu.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurahman Acar, mescidin Silvan'a Kur'an-ı Kerim'i öğretmek amacıyla bırakılan sahabenin yaptığı eser olduğunu belirterek, "Vakıdi'nin 'Fütuhul Cezire ve Habur, Diyarbekir ve Irak' isimli eserini incelediğimizde 'Babbet b. Adiy, Hakim bin Hişam ve 10 arkadaşını mescitleri onarmak ve Kur'an-ı Kerim'i öğretmek için bıraktı' ifadeleri yer alıyor. Ayrıca ilçe halkının Müslüman olduktan sonra büyük bir kiliseyi camiye çevirdikleri bilgisi var." şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL