İstanbul bayram namazında Sultanahmet'te olacak

Sultanahmet Camii, Namaz Gönüllüleri Platformu ve Mihrap Platformu'nun günlerdir, “Bayram namazını Sultanahmet Camii'nde kılma” çağrılarının ardından büyük buluşmaya hazırlanıyor.

İstanbul bayram namazında Sultanahmet'te olacak
GİRİŞ 06.08.2013 16:10 GÜNCELLEME 06.08.2013 16:17

Selim Akıncı'ın röportajı

Tüm mü'minleri kardeşlik, vahdet ve İslam dünyası konulu hutbenin verileceği Sultanahmet Camii'nde Bayram namazına çağıran Abdurrahman Dilipak, "Bu Bayram namazı vesilesi ile engelliler, yaşlılar, kadınların ve çocukların da katılımı ile coşkulu bir bayramlaşma ve hediyeleşme için, kucaklaşma için, kardeşliğimizi tazelemek için bir vesile olmasını temenni ediyoruz" dedi.

DİLİPAK: Nebevî sünneti ihya ediyoruz!

İslam tarihinde genel itibarla vakit namazları camilerde, Cuma namazları merkez/selatin camilerde, Bayram namazları açık alanlarda, musalla'da kılınır... Bu durum tarihimizde de böyleydi; Eski İstanbul'da Bayram namazı denince Okmeydanı geliyordu akla! Bu bayram da NGP, unutulmuş bir geleneği canlandırıyor ve inananları, Sultanahmet Camii'ne çağırıyor. Bu çağrıyı ve çağrının yankılarını Namaz Gönüllüleri Platformu üyesi Abdurrahman Dilipak ile konuştuk:

Neden böyle bir şeye gerek görüldü?
Nebevi gelenekte namazlar camide, Cuma namazları selâtin camilerde, Ulucami adı verilen mekânlarda, Bayram namazları gelenekte açık alanlarda kılınır... Yani caminin alamayacağı kadar büyük kalabalıklarla… Birçok sünneti unuttuk. Bunun ihyası yönünde arkadaşların fikirleri vardı. Diyanet de bu işe önayak olunca, STK'ların da çağrısı ile bir sünneti ihyaya karar vermiş olduk..

Diyanet destek veriyor dediniz..
Evet bu Cuma namazında duyuruldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın himayesi altında, Namaz Gönüllüleri Platformu'nun ve Mihrap Platformu koordinasyonu ve 40'a yakın, vakıf, dernek, sendika ve platformun katılımı ile bu sene Ramazan Bayramı Namazı'nın İstanbul'da, diğer camilerle birlikte aynı zamanda kitlesel olarak kılınması için bir karar verildi.

SONRAKİ BAYRAM DİĞER İLLERDE!

Yapılmak istenen şey, tekrar söylemek gerekirse Bayram namazlarının kadim medeniyetimizde olduğu gibi şehir merkezlerinde tek camide ya da açık alanlarda, Musalla ve Namazgâh gibi kılındığı gerçeğinden yola çıkarak bu geleneği ihya etmek istiyoruz. İstanbul'da, Osmanlı döneminde Bayram namazları için tahsis edilen alan Okmeydanı idi ve bugün bu arazi işgal altındadır ve oradaki mihrap ve minber Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş olmakla birlikte dar bir alana sıkışmıştır. O sebeple bu Bayram namazını biz Sultanahmet Camii ve meydanında kılmaya karar verdik. Gelecek bayram, daha sonra inşallah bu gelenek diğer illerimize de yayılır.

Bütün İstanbul'u tek mekânda toplamak zor değil mi?
İstanbul'da tek mekânda buluşmak kolay değil elbette. 5 milyon insanı taşımak, tek bir mekânda toplamak çok zor. Onun için belki, Sultanahmet dışında, Okmeydanı, Gürpınar, Tuzla ve tabii Üsküdar Harem'de kılınabilir. Yani beş ayrı noktada buluşulabilir.

PROTOKOL YOK, MÜSLÜMAN KARDEŞ!

Bayram namazı dışında bir etkinlik var mı?
Bazıları akşam, yatsı namazı, ya da gece yarısından sonra gelmeye başlayabilir. Belki ilahi grupları, sohbet halkaları oluşturulur. Sabah namazını kılıp gelenler olacaktır. Bayram namazından sonra bayramlaşma, hediyeleşme faslı var. Keşke bizim dernekler, vakıflar, hatta şirketler bayramlaşmalarını bu mekanda yapsalar..

Bayram namazına kimler katılacak?
Bir protokol listemiz yok. Namaz kılan herkes... Basın toplantısında da açıklandığı gibi, bu bayram namazı vesilesi ile engelliler, yaşlılar, kadınların ve çocukların da katılımı ile coşkulu bir bayramlaşma ve hediyeleşme için, kucaklaşma için, kardeşliğimizi tazelemek için bir vesile olmasını temenni ediyoruz. Namaz kılamayacak yeni doğum yapmış bayanlar bile gelip duaya iştirak edebilseler keşke, eğer sağlıkları izin veriyorsa tabii!
Katılımcılara söyleyeceğiniz bir şey var mı? Media, dernekler, şirketler nasıl katkı sağlayabilirler size?
Herkes bu çağrıyı ve Bayram namazı öncesi, sırasında ve sonrasındaki gelişmeleri duyurabilirler. Röportajlar, programlar yapılır, gazeteler ek çıkartabilir ya da gazetelerini dağıtabilirler… Şirketler, hediyeler, yiyecek içecek şeyler, çocuklara oyuncaklar, giyecekleri şeyleri dağıtabilir. Vakıflar, dernekler, hem duyurma, hem de gece boyunca kültürel etkinlikler düzenleyebilirler. Herkesin yapacak bir şeyi var. Arabayla gelenler, komşularını, akraba-arkadaşları getirebilirler.

BAYRAM NAMAZI VAHDETE VESİLE!

Gelirken beraberlerinde getirmeleri gereken şeyler ne namaza geleceklerin?
Seccadelerini beraberlerinde getirsinler, içmek ve abdest için şişe su olabilir. Bir de çocuklara ya da tanımadığınız mü'min bir kardeşinize vereceğiniz bir hediyeniz olsun, şeker getirin. Herkesin meydandaki bir kardeşine vermek için küçük-basit de olsa, bir lokum, şeker, tesbih, başörtüsü, kitap, defter, kalem, gibi hediyelik bir şeyle gelmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca, konu ile ilgili yerel yönetimler ya da firmalara, Sultanahmet'te su, çorba, simit gibi basit yiyecekler ikram etmek için organize olmaları çağrısında bulunuyoruz.

Canlı yayın olacak mı?
Diyanet TV canlı yayın yapacak, ama ben özel TV'lerin de canlı yayın yapacaklarını düşünüyorum. Yerli yabancı kalabalık bir basın grubu tarafından Bayram namazının izleneceğini düşünüyorum. Aynı zamanda gönüllü sosyal medya grupları internet üzerinden canlı olarak ve twitter ve facebook gibi sosyal medya aygıtları üzerinden anında sesli, görüntülü ve yazılı şekilde birçok dilden yayın yapacaktır. Hutbe simultane olarak belli bölgelerde gönüllülerin katılımı ile birçok dilde ve işitme engelliler için de işaret diliyle tercüme edilmesi için de arkadaşlar bazı görüşmeler yapıyorlar. İnşallah olumlu sonuçlanır.

Büyük bir katılım olacak gibi...
Evet, bu iş için İmam-Hatip, İlahiyat, Kur'an Kursları, dini vakıflar, herkes seferber olacak. Cami ve Kur'an Kursu dernekleri, İlahiyat Fakülteleri öğrencilerini süreçte etkin rol almaya, İmam-Hatipleri yaptırma ve yaşatma, öğrenci aileleri derneklerini ve esnaf ve işadamlarımız da aynı şekilde bu işe sahip çıkacaktır. Basın açıklamasında da ifade edildiği gibi, Bayram namazının bir ibadet olmasının yanında Ramazan'ın ruhuna uygun şekilde, alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olarak,  ülkemiz ve bölgemiz ve insanlık için, barış ve kardeşlik duygularının güçlenmesine katkı sağlamasını, ümmetin vahdetine vesile olmasını temenni ediyoruz.

ÇEVRE İLLERDEN KATILIM VAR!

İstanbul'da kaç cami var? Cemaat durumu nedir?
Diyanetin tesbitine göre, Ülkemizde 90.000'e yakın cami bulunmaktadır. İstanbul'da 3100 civarında cami vardır. Cuma namazlarında Türkiye genelinde 15-20 milyon kişinin camiye geldiği hesaplanmıştır. Bayram namazlarında ise bu sayı 20-25 milyon seviyesindedir.. Kadın, engelli, yaşlı, çocuk ve turistlerin de katılımı ile sadece İstanbul'da 5 milyon kişiye ulaşılabilir. Bu rakamın ne kadarını Sultanahmet'e çekebileceğiz göreceğiz. Ulaşım sorunu var, mekân sorunu var. Duyuru için önümüzde az bir zaman var. Ama kapasite bu! Çevre illerden de bu coşkuya ortak olmak isteyen birçok kardeşimizin geleceğine ilişkin hazırlıklar yapıldığını biliyoruz. Ve bugünden başlayarak, bayram sonuna kadar, ülke genelinde, bayramlaşma dahil, sadece Sultanahmet'te Bayram namazı konulu milyonlarca twit atılmasını da bekliyoruz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL