Teravih namazı 700 camide hatimle kılınacak

Ramazan ayına has ibadetlerden teravih namazı, bu yıl yaklaşık 700 camide hatimle kıldırılacak.

Teravih namazı 700 camide hatimle kılınacak
GİRİŞ 25.06.2014 07:45 GÜNCELLEME 25.06.2014 07:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hem Kur’an-ı Kerim’i baştan sona dinleme hem de cemaatle namaz kılma imkanı sağlayan hatimle teravih namazının hatırı sayılır müdavimleri bulunuyor. ‘Nerede o eski Ramazanlar?’ diyenler için ise 23 cami Enderun usulü teravih için kapılarını açıyor.

Türkiye’de bu Ramazan yaklaşık 700 camide teravih namazı hatim ile kılınacak. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra birçok ilde hatimli teravih namazı programı olacak.

Orucuyla, iftarıyla, mukabelesiyle, teravih ve sahuru ile insanların aşk ve şevk ile Allah’a ibadete koştuğu kutlu zaman dilimi Ramazan geldi. Müslümanlar için bir arınma vesilesi olan bu ayda yediden yetmişe herkes cemaatle namaz kılmak için camilere koşuyor. Teravih namazını camide cemaatle kılmanın hazzını yaşamak isteyenlerin yanında, hatimle kılınan teravih namazının müdavimleri de az değil. Bu kapsamda Ramazan ayı boyunca İstanbul’un 38 ilçesindeki 80 camide teravih hatimle kılınacak.

Teravih namazını hatimle kılmak isteyenlerin yolu İstanbul’da Fatih Şehzadebaşı, Kadıköy Haydarpaşa  ve Beyoğlu Kılıç Ali Paşa camilerinin yanı sıra Üsküdar Bağlarbaşı,  Beşiktaş Ertuğrul Tekke Camii ile beraber 80 camiye düşecek. Ankara’da ve İzmir’de ise Gülveren Cami, Sadık Kalemci cami, Elvan Mevlana cami, Muradiye cami ve Hacı Hekim cami hatimli teravih için kapılarını açacak. Ramazan’ın gündüzünü değerlendirmek isteyenler için ise birçok camide öğle ve ikindi namazlarının ardından mukabele okunacak. Eyüp Münzevi Camii ve Ümraniye İmam-ı Azam Camii’nde de hanımlara özel mukabelenin ardından tefsir dersleri yapılacak.

Osmanlı’dan günümüze gelen Enderun usulü teravih namazı ise bu Ramazan 23 camide yaşatılacak.  Her dört rekâtı farklı makamla kılınan Enderun usulü teravih geleneğini Sultanahmet, Süleymaniye, Eyüpsultan gibi selatin camilerin yanı sıra Şişli Camii, Üsküdar İmam Azam Camii de devam ettiriyor.

Enderun usulü teravih namazı nasıl kılınır?

Osmanlı Ramazanlarında İstanbul’un bütün camilerinde uygulanan gelenek şimdilerde birçok camide yeniden hatırlanıyor. Teravih-i Enderun’un özelliği her dört rekâtının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi. Bu namaz kılınırken müezzin makamlar arasında geçişi salavat çekerek yapıyor. Kaynağı Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye dayandırılan teravihte, en çok hicaz, segâh, isfahan, uşşak ve acemaşiran makamları kullanılırken vitir namazı segâh makamında kılınıyor.  Osmanlı’nın son dönemine kadar özellikle İstanbul’daki camilerde uygulanan bu usul sayesinde teravihe geç kalan bir kimse, imamın kıldırdığı namazın makamından o anda kaçıncı rekâtın kılındığını anlıyordu.

YORUMLAR 1
  • BURHANETTİN PINARCI 9 yıl önce Şikayet Et
    musiki- makam hiç uygun değil!!!!!. Farklı kıraatlarda diye telafuz edilse daha uygun olur diye düşünüyorum.Yaptığımız iş bir ibadettir namaz ile musiki bir arada!!! Bilemiyorum............
    Cevapla