Kuran bülbüllerini yetiştiren tarihi okul

Kayseri'deki Taşçıoğlu Hafız Okulu ve Kuran Kursu'nda 66 yılda yaklaşık bin 200 hafız yetiştirildi.

Kuran bülbüllerini yetiştiren tarihi okul
GİRİŞ 03.07.2014 13:35 GÜNCELLEME 03.07.2014 13:35 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Kayseri eşrafından Ömer Taşçıoğlu'nun, Kiçikapı Mahallesi'nde Kuran kursu hizmetine yönelik tahsis ettiği evinde, 1948'den beri hafızlık eğitimi veriliyor. Kurstaki öğrencilerin ihtiyaçları da Taşçıoğlu Hafız Okulu Yardım Derneği tarafından karşılanıyor.
 

Taşçıoğlu Hafız Okulu ve Kuran Kursu Müdürü Şükrü Arslantaş, AA muhabirine, "hafız yetiştirme merkezi" olarak bilinen okula her yıl yaklaşık 50 öğrencinin kayıt yaptırdığını söyledi.

Türkiye genelinde "kurra hafızı" yetiştiren sayılı merkezler arasında yer aldıklarını belirten Arslantaş, "Burada çok kaliteli hafızlar yetişmektedir. 1948 yılından beri eğitim verilen okulda yaklaşık bin 200 hafız yetiştirildi. Mezun olan öğrencilerimiz, Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere devletimizin bir çok kademesinde görev almıştır" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlarımızdan gelen talepleri maalesef karşılayamıyoruz"

Son yıllardaki taleplere yetişebilmek için 2003'te Kiçikapı Mahallesi Tacettin Veli Bulvarı'nda yeni kurs binası yaptırıldığını dile getiren Arslantaş, "Eğitim, yaklaşık 8 yıldır yeni binada veriliyor. Eski taş yapı ise idari bina olarak kullanılıyor. Taleplerin çokluğu dolayısıyla bu bina da yetersiz kalıyor. Acil olarak yeni bir binaya daha ihtiyacımız var" dedi.

"Hafızlık, sabır ve emek ister"

Hafız adaylarını elemeden geçirdiklerini, yetersiz bulunanları başka okullara yönlendirildiğini dile getiren Arslantaş, "Hafızlık eğitimi, sabır ve emek isteyen bir süreç. Bu nedenle kursa kayıt yaptıran öğrencileri Kur'an-ı Kerim'i yüzüne okumaya başladıktan sonra eliyoruz. Bu aşamada hafız olabilecek öğrenciler kendilerini belli ediyor ve bunlarla yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

"Bir hafız ortalama 1 ile 3 yıl arasında yetişiyor"

Arslantaş, hafızlığın yanı sıra öğlencilere dini bilgi de verdiklerini, imam hatip lisesini açıktan bitirme imkanı sağladıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kapasitesine göre bir hafız, ortalama 1 ile 3 yıl arasında yetişiyor. Yüksek kapasiteli öğrenciler bir yılda Kur'an-ı Kerim'deki 6 bin 666 ayetin tamamını ezberleyerek hafız olurken, normal seviyedeki öğrenciler 3 yılda hafız olabiliyor. Hafızlık okulunda Kur'an-ı Kerim eğitiminin yanı sıra temel dini bilgiler dediğimiz itikat, ibadet, ahlak, siyer ve tecvit dersleri de veriliyor. Öğrenciler bu sürede İmam Hatip Lisesini de açıktan bitiriyor. Ayrıca üniversite sınavına da hazırlanabiliyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL