Türkiye Ramazanda Arakan'ı unutulmadı

Türkiye'deki yardım kuruluşları, Arakan bölgesindeki Müslümanları ramazan ayında yalnız bırakmadı.

Türkiye Ramazanda Arakan'ı unutulmadı
GİRİŞ 11.07.2014 14:14 GÜNCELLEME 11.07.2014 14:14 KAYNAK AA

Arakan'ın kuzeyinde yaşayan Budist halkın saldırılarına maruz kalan Müslümanlar, kamplardaki yaşam mücadelesini yardım kuruluşlarının yardımları ile sürdürüyor.
 

İHH İnsani Yardım Vakfı Güney Asya Masası Koordinatörü Eyüp Ural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yardımları daha çok Bangladeş hükumetinin desteklemediği kamplara yaptıklarını belirtti.

Myanmar'da önemli bir ramazan çalışması gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ural, şunları kaydetti:

"Ramazanda bölge için 3 ekip hazırladık. İlk ekibimiz bölgedeki faaliyetlerini tamamladı ve döndü. Arakan bölgesinde 12 bin aileye, içerisinde bölge halkının damak tadına uygun, 18 kilogram pirinç, bezelye, yağ, mango konservesi, karides ve acılı baharatların yer aldığı bir aylık kumanyalar dağıtıldı. Bunun dışında iftarda sıcak çorba, hurma, meyve suyu ve erişte makarnanın yer aldığı iftar paketleri dağıtılıyor. Ramazan boyunca yardımlarımız sürecek. İki ekibimiz daha bölgeye gidecek. Yaklaşık 1 milyon avroluk bir yardım yapılacak bölgeye."

Ural, özellikle Arakan tarafında baskı ve şiddetin devam ettiğini, bazı yardım kuruluşlarının bölgeden çıkarıldığını ancak zor şartlarda da olsa Müslümanlara ramazan yardımlarını ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Dul kadınlara nakit yardımları

Dost Eli Derneği Başkanı Mehmet Seçer ise Bangladeş'in Kokspazar bölgesindeki Arakanlı mülteci kamplarında daha önceden açılan 46 su kuyusuna ilave olarak yapımı tamamlanan 40 su kuyusunu daha hizmete geçireceklerini dile getirdi.

Gıda yardımının yanında su kuyularının da çok önemli olduğuna dikkati çeken Seçer, şunları kaydetti:

"Altı gün sürecek çalışma programında her akşam 100 kişinin katılacağı iftar programları gerçekleştirilecek ve bu programlar farklı bölgelerde düzenlenecek. 300 aile için içerisinde bölge halkının temel gıda olarak tükettiğipirinç, yağ, şeker, un ve çay bulunan gıda paketleri dağıtılacak. İkinci bir dağıtım ise en çok ihtiyaç olan pirinç çuvallarının 500 aileye ulaştırılmasıyla tamamlanacak. Tüm bunların yanında Kutupalong kampında zor şartlarda yaşam mücadelesi veren çok çocuklu dul kadınlar için ayrıca nakit yardımı yapılacak."

Kumanya bedeli 60 lira

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Köylü de Arakan bölgesinde 3 kampta ramazan faaliyetlerinde bulunduklarını ifade etti.

Ramazan ayının başlamasından bu yana 20 bin aileye kumanya dağıtıldığını anlatan Köylü, "Her kumanyada pirinç, sıvı yağ, soğan, patates ve mercimek var. Bir ailenin 10 günlük ihtiyacını karşılayabilecek şekilde hazırlandı bunlar. Kumanya bedelimiz 60 lira. Oradaki Müslümanları sevindirme adına cüzi bir rakam. Kumanyanın yanında iftar yemeklerimiz de var. Dernek olarak Arakan'ı unutturmamak için elimizden geleni yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Köylü, eskiye göre bölgenin biraz daha sakin görüldüğünü ancak insanların gözlerindeki korkunun hiçbir zaman azalmadığını aktardı.

İftar bedeli 10 lira

Sadakataşı Derneği Genel Sekreteri Emrah Engin ise partner kuruluşlarla bölgede yardımlar yaptıklarını bildirdi.

Ramazanda Bangladeş'te 700, Burma'da ise 400 aileye kumanya dağıttıklarını anlatan Ergin, "Kumanyalarda pirinç, hurma, un, soğan, şeker, sıvı yağ ve yöresel yiyecekler yer alıyor. İftar yemeklerimiz devam ediyor. Yardımlarımız sadece gıda ile sınırlı değil. Bugünlerde 200 kişilik bir ilköğretim okulu açacağız. Yine önümüzdeki günlerde 6 su kuyusunun açılması planlanıyor" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL