Bu mahallede kimse orucunu evinde açmıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinin Cendeve Mahallesi'nde yaşayanlar, bir asırdır devam eden iftarı birlikte yapma geleneğini sürdürüyor.

Bu mahallede kimse orucunu evinde açmıyor
GİRİŞ 15.07.2014 12:48 GÜNCELLEME 15.07.2014 12:48 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Yaklaşık yüz yıllık geleneği yaşatan Cendeve Mahallesi halkı, her akşam iftarı birlikte yapıyor. İftarı her akşam mahalle halkından bir kişi üstleniyor. Sabah saatlerinde mahalledeki kadınlar tarafından başlayan yemek hazırlıkları, köyün aşçısı Ahmet Özyiğit öncülüğünde tamamlanıyor.

Köy konağında bir araya gelen mahalleli, komşu mahalledekileri de davet ederek akşam namazının ardından köy konağının önünde kurulan sofralarda orucunu birlikte açıyor.

İftarı her akşam bir kişi üstleniyor

Cendeve Mahallesi muhtarı Salih Çelik, AA muhabirine, atalarından öğrendikleri geleneği yaşattıklarını söyledi.

İftarın sadece köy halkına değil, komşu mahallelere de açık olduğunu dile getiren Çelik, "Mahallemizde kimse evinde oruç açmaz. Herkes mahallenin yemekhanesinin önünde toplanıp orucunu hep birlikte açar" dedi.

Çelik, 70 haneli yaklaşık 150 kişinin yaşadığı mahallelerinde her gün 200 kişiye iftar verildiğini anlatarak, ramazan ayı süresince iftar verecek köylünün muhtarlıktan sıra aldığını kaydetti.

"Ramazan ayında evlerde yemek pişmez"

Köyde baba mesleği aşçılığı sürdüren 65 yaşındaki Ahmet Özyiğit de her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayında köyde iftar verildiğini dile getirdi.

Atalarının mirası olan geleneği devam ettirmeye çalıştıklarına dikkati çeken Özyiğit, "Ramazan ayı boyunca yemek veriyoruz. Ramazan ayında köyümüzde evlerde yemek pişmez. Her gün iftarı köy konağı önünde bahçede, çevre köylerden gelen misafirlerle açıyoruz" şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden 80 yaşındaki Emine Özyiğit ise gelenek haline gelen iftar vermenin kendilerine ve çocuklarına paylaşmayı öğrettiğini vurguladı.

Mahallelerine has geleneği gelecek nesillere miras bırakmak istediklerine işaret eden Özyiğit, şunları söyledi:

"Her ramazanda köyümüzde bir kişi iftarı verir. Orucumuzu birlikte açıyoruz. Köyümüzde hiç kimse orucunu evde yalnız açmaz. Çevre köylerimizden de davetliler gelir. Yüzyılı aşkın süredir geleneklerimizi sürdürüyoruz."

Mahalle sekinlerinden Havva Bilgiç, iftar için sabah erken saatlerde hazırlıklara başladıklarını, köy kadınlarının birlikte çalışarak iftar saatine kadar bütün işlemleri bitirdiğini ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL