Ramazan için bugün ve yarın yapacaklarımız

11 ayın sultanı Ramazana bir gün kaldı...Ramazan için alışverişler yapılıyor, sokaklarda bir hareketlilik, belediyeler hummalı bir çalışma içerisinde. Peki manevi olarak Ramazan'ı karşılamaya ne kadar hazırız ve bunun için ne yapabiliriz?

Ramazan için bugün ve yarın yapacaklarımız
GİRİŞ 18.07.2012 11:25 GÜNCELLEME 18.07.2012 11:36
ÖNEMLİ KONULAR

Milli Gazete yazarlarından Mahmut Topbaş Ramazan'a bir gün kala bize yol gösterebilecek, Ramazan'ın ruhuna uygun yapılabilecek hazırlıkları şöyle sıralıyor:

İşte Topbaş'ın o yazısı...

 Bugün ve yarın yapacaklarımız

Bugünü saymazsak oruca bir gün kaldı.

Bugün ve yarın yapacağımız en önemli işlerden biri, geçen sene oruç tutmadığını bildiğimiz bir tanıdık, dost, yakın veya arkadaşı ziyaret ederek onu oruç tutmaya hazırlamak.

Gidemediniz yerlere telefon ve mesajla ulaşmak.

Uzun sıcak günleri gözünün önüne getirerek zorlaştırmasını engellemek.

Havada zerre kadar nemin olmadığı, insanın vücudundan çıkan teri anında kapan bozkır havalarının kavurucu sıcaklığında, kırk derece hararetin içinde, ağaçsız ekin tarlalarında ekin biçerken oruç tutanların ölmediğini, hatta sıhhatlerinin oruç tutmayanlara oranla daha iyi olduğunu anlatınız.

Niyetin insan vücudunu yönettiğini, iman ederek Allah rızası için oruca niyet eden birinin kendi iradesini kontrol altına aldığından vücudun ona göre şekillenip hayal edilen sıkıntının olmadığını anlatınız.

Günde üç paket sigara içenlerin o samimi niyetleri nedeniyle oruca nasıl dayandıklarını anlatınız.

Alkol bağımlılarının hastanelerde tedavi olamayanlarının Ramazan orucuyla nasıl tedavi olduklarını anlatınız.

"İçmezsem sinir krizleri geçiririm" diyenlerin Ramazan orucu tutarken neden kriz geçirmediklerini doktorlarımız anlatıversinler.

Müslüman ve uzman bir doktorun "Hastasın, oruç tutmaman gerekir" raporu ve yolculuk haricinde mazeret olmayacağını anlatınız.

Geçen sene oruç tutanlarla tutmayanların bayrama beraber çıktıklarını, oruç tutmayanların daha önce çıkmadıklarını hatırlatınız.

Oruç tutmamanın Allah'a karşı suç işlemenin vicdani ezikliğin insana verdiği zararın daha büyük olduğunu anlatınız.

Hiçbir şey söylemeden arkadaşınıza ve onun da sevdiği arkadaşlara telefon ederek ilk iftara davet ederek oruca başlamasını sağlayabilirsiniz.

Çevrenizde tanıdığınız fakirlerin evlerine yiyecek, içecek ve giyecekler götürünüz ve bunu gizlice yapınız.

Lüks yerlerde iftar sofraları açarken davetlilerin yüzde ellisinin fakir olmasına dikkat ediniz.

Veya bu tür israf sofralarına vereceğiniz parayla oradakilerin on katı fakiri doyurabileceğinizi bilerek israf sofrasını iftar sofrasına çeviriniz.

Bir lokantada iftar yaparken yan masada öğrenci veya fakir olduğunu tahmin ettiğiniz insanların ücretini de kasaya ödeyiniz ve kim olduğunuzu kasadaki bildirmesin.

Diş temizliğine her zamankinden daha fazla önem veriniz.

Her abdest alışta dişleri muhakkak temizleyiniz.

Mahmut Topbaş / MİLLİ GAZETE

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL