Cennetle müjdelenen 10 sahabeden biri

Medine'de kabri bulunan ve cennetle müjdelenen 10 sahabeden biri olan Sa'd bin Ebu Vakkas, Diyarbakır'daki kabri bulunan sahabe Sahad bin Vakkas ile isim benzerliği nedeniyle karıştırılıyor.

Cennetle müjdelenen 10 sahabeden biri
GİRİŞ 07.08.2012 12:37 GÜNCELLEME 07.08.2012 12:37 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Diyarbakır'ın 632 yılında İslam orduları tarafından fethi sırasında Sur ilçesinde şehit düştüğü rivayet edilen Sahad bin Vakkas, dünyadayken cennetle müjdelenen 10 sahabeden biri olan ve Peygamber efendimizin okçusu olarak tanılan sahabe Sa'd bin Ebu Vakkas ile olan isim benzerliği nedeniyle karıştırılıyor.

Bir süre önce vatandaşlar tarafından kabirlerin mermerle kaplandığı ve alanın demir parmaklıklarına asılan mermer kitabede ise Sahad bin Vakkas'ın cennetle müjdelenen sahabelerden biri olan Sa'd bin Ebu Vakkas olduğu iddia da ediliyor.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da kabri bulunan sahabelerden biri olan Sahad bin Vakkas'ın Medine'de yatan ve cennetle müjdelenen 10 sahabeden biri olan Sa'd bin Ebu Vakkas ile isim benzerliği nedeniyle karıştırıldığını bildirdi.

Diyarbakır'ın içinde 541, ilçelerde ise 137 sahabenin kabir ve makamlarının bulunduğunu belirten Haspolat, sadece 27 sahabenin Hz. Süleyman Cami'sinin bulunduğu yerde olduğunu söyledi.

Haspolat, şunları kaydetti:

''Burada ise ayrı bir sahabe yatmaktadır. Adı Sahad bin Ebu Vakkas Ebu Muhsin'dir. Zaman zaman terminolojik karışıklıklar oluyor. Peygamber efendimizin okçusu Sa'd bin Ebu Vakkas Ebu İshak, Sahad bin Ebu Vakkas Ebu Muhsin ile karıştırılıyor. Sa'd bin Ebu Vakkas Ebu İshak, 675 yılında Medine'de vefat etmiş ve Baki Mezarlığı'nda metfundur. Küfe'de 3 yıl valilik yapmış ve Irak savaşlarında görev yapmıştır. Diyarbakır'a hiç gelmemiştir.''

Haspolat, mekanın yakın tarihte bazı vatandaşlar tarafından bakımdan geçtiğini ancak kabirlere asılan kitabelerinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, ''Burası bir süre önce bazı hayırsever vatandaşlarımız tarafından düzenlenerek mezarlıklar mermerle döşendi. Ama İslami bilgilerden yoksun olarak yazdıkları bu yazı bazen aleyhe dönebiliyor. Çünkü İslam tarihini okuyanlar Sa'd bin Ebu Vakkas'ın burada yatmadığını çok iyi bilir. Dolayısıyla Diyarbakır'daki diğer sahabelerin ve onlara ilgili bilgilerinde doğruluğu tartışmalı hale getiriyor. Bu nedenle söz konusu yazıların düzeltilmesinde yarar var'' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL