Asr-ı Saadet'ten günümüze Medine'de iftar sofrası

Medine'de Asr-ı Saadetten günümüze kadar iftar sofraları kurma yarışı devam ediyor. Sofra kuran Medineliler ise, "bu bizim değil Peygamber sofrasıdır” diyor.

Asr-ı Saadet'ten günümüze Medine'de iftar sofrası
GİRİŞ 17.07.2013 12:42 GÜNCELLEME 17.07.2013 13:02 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Sofrayı kuran Medine'nin ileri gelenleri isimlerinin duyulmasını istemiyor. Bu kutsal mekanda kurulacak sofraların hazırlıkları Ramazan'dan bir ay önce yani Şaban ayında başlıyor. İkram edilecek yiyeceklerin menüsü ve iftarda hizmet vereceklerin isimleri titizlikler belirleniyor.

Medineliler, oruç tutanların Peygamber Efendimizin(sav)kabrinin hemen yanı başında kurdukları kendi sofralarında iftarlarını açmaları için birbirleriyle adeta yarışıyor. Sofraların başında duran genç, yaşlı ve çocuklar yanlarından geçen herkesi kendi sofrasına davet konusunda ısrar ediyor.

Mescid-i Nebeviye dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanlar, iftar ve namaz öncesi Bab-üs Selam (Selam kapısı)'dan geçerek önce Efendimiz'i(sav) selamlıyor.

Mescid-i Nebevi'nin içinde sofra açmak için gelenler kapılardan yapılan kontrollerden sonra içeri alınıyor.

Umre için Medine'ye Ankara'dan ilk kez gelen Murat Çelebi isimli Türkiye vatandaşı Cihan Haber Ajansı (Cihan)'a duygularını şöyle dile getirdi:" Farklı bir dünya burası, normalde işlerimiz çok yoğun, yoğun bir işi geride bıraktık. Çoluk çocuğu geride bıraktık. Ama şu anda ne iş, ne çoluk çocuk, hiçbir şeyi düşünmüyoruz. Sadece daha fazla nasıl ibadet ederiz onu düşünüyoruz. Onun derdindeyiz, geriye kalan her şeyi unuttuk burada"

SOFRA KURULACAK YERLER İÇİN YARIŞ ERKEN BAŞLIYOR

Medine'de 37 yıldır yaşayan ve burada 30 yıldır müezzinlik yapan Mihr Ali Süleyman mikrofonlarımıza Mescid-i Nebevi'de kurulan iftar sofrası hakkında bilgi verdi.

Ramazan'ın birinci gününden başlayarak Müslümanların öğle saatinden iftar sofralarını kurduğunu hatırlatan Mihr Ali Süleyman, Öğle namazında yerini tutmayanların daha sonra sofra kuracak yeri bulamadığını ekliyor.

Ramazanın ilk gününde sofra yerini ayarlayan diğer günlerde ikindi namazından sonra sofra kurulmaya başlıyor. Mescid-i Nebevi'nin içindeki sofralarda genellikle; hurma, zemzem, Arap kahvesi, yoğurt, değişik baharatlardan toz şeklinde hazırlanan dukka ve ekmek ikram ediliyor. Dış avlularda kurulan sofralarda ise herhangi bir sınırlama yok. Menüde pilav, tavuk gibi sıcak yemeklerin yanı sıra meyve de yer alıyor.

Bazı sofra sahipleri lokantalarla anlaştıklarını bazılarının ise özel aşçı tutuklarını belirten Süleyman, sofra sahiplerinin ekseriyetle Medine'li olduğunu belirtiyor.

Yeri olan herkesin Mescid-i Nebevi'de sofra açabileceğini ifade eden Müezzin Mihr Ali Süleyman "Burada Türk kardeşlerimizin açtığı sofralar var. Ama Pakistanlılar bu konuda daha da çok eski ." dedi.

Medine Mescid-i Nebevi'de sofra açmak için özel izin almaya gerek yok, ancak mescit yetkililerinin belirledikleri yerlerde sofra kurulabiliyor. Bazı sofra sahipleri sofra yerlerini nesilden nesile taşıyor ve bu sofraların yaşı 50, 70 bazıları da 90 seneyi bulabiliyor.

Mescid-i Nebevi'de ezanın okunmasıyla birlikte iftarlar açılıyor. Kısa bir süre içinde sofralar toplanıyor ve namaza duruluyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL