72 millet aynı iftar sofrasında buluşuyor

Aksaray Büyük Langa, Kasım Katip mahallesinde kurulan iftar sofrasında, farklı inanç, dil ve kültürlerden insanlar bir araya geliyor.

72 millet aynı iftar sofrasında buluşuyor
GİRİŞ 24.07.2013 11:34 GÜNCELLEME 24.07.2013 11:34 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Ağırlıklı olarak yurtdışından gelen göçmenlerin yaşadığı semt, küçük Somali diye anılıyor.

Uganda, Senegal, Gana, Kenya, Somali, Tanzanya, Bangladeş, Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelerden Türkiye'ye daha iyi şartlarda yaşamak için gelen göçmenler, 8 yıldır Katip Kasım Camii'nde verilen iftarlara katılıyor. Geleneksel hale gelen iftarlarda farklı kültürlerden bir araya gelen insanlar, yan yana aynı yemeği yiyip bir arada yaşamanın örneğini sunuyor.

İftar programlarını sağlayan Katip Kasım mahallesi Muhtarı Osman Aydemir, "Burada yaşayan insanların önemli bir kısmı yabancı ülkelerden gelen göçmen durumundaki mağdur insanlar. Türkiye'yi Avrupa'ya gitmek için bir basamak görüyorlar. Büyük bir kısmı Müslüman ama içlerinde farklı inançlardan olanlar hatta ateist kimseler de bulunmakta. Bizim kapımız hepsine açık" şeklinde konuştu.

Gana'dan göçmen olarak Türkiye'ye gelen 38 yaşındaki Henry Aru, yemek sırasında oldukça şaşırdığını söyledi."Eşimi ve ailemi kendi ülkemde bırakıp buraya geldim.Iraklı bir arkadaşım akşam camide yemek verildiğini söyleyince onunla birlikte buraya geldim,İslamiyet'i yeni yeni tanıyorum ancak hiç tanımadığım insanların bunca kişiye ücretsiz yemek vermesi beni çok şaşırtıyor. Burada olmak beni mutlu etti, yarın yine geleceğim" diyerek cami imamı ve mahalle muhtarına teşekkür etti.

Yabancı misafirlerin pek çoğunun ihtiyaç sahibi olduğunu belirten Aydemir, bazı göçmenlerin yemek sonrası artan ekmekleri toplayarak evlerine götürdüğünü söyledi.

Aydemir, "Biz burayı gökkuşağına benzetiyoruz renk renk, her mezhepten her dinden insan var. Evde çocuklarım ve eşim bekliyor ama iftarda evde olmak yerine 14 gündür bu insanlarla iftar açmak ayrı bir huzur veriyor, 72 millet bir arada yemek yiyoruz" diye ekledi.

Hayırsever vatandaşlardan İlhami Saruhan ise "Burada güzel bir hizmet veriliyor. Çok fakir insanlar yoksul insanlar var burda, hiçbirisini tanımıyoruz, dünyanın farklı yerlerinden bir umudun peşinde buraya gelmişler. Biz elimizden geldiğince maddi manevi katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Burada olmak bizim için tarif edilmez bir duygu, yaşadığınız zaman buraya geldiğinizde bunu hissediyorsunuz" diye konuştu.

Günlük 350-400 civarında göçmen ve vatandaşın katıldığı iftarlar, ağırlıklı olarak laleli esnafından hayırseverler tarafından finanse ediliyor. Misafirlere 4 çeşit yemek ikram ediliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL