Bu ekmek, otobüs durduruyor

Adını Görele'nin Çavuşlu beldesinden alan ve ekşi mayadan yapılan Çavuşlu ekmeği büyük ilgi görüyor.

Bu ekmek, otobüs durduruyor
GİRİŞ 28.06.2014 12:52 GÜNCELLEME 28.06.2014 12:52 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Adını Görele'nin Çavuşlu beldesinden alan ''Çavuşlu ekmeği", lezzeti ve uzun süre bayatlamaması dolayısıyla, Karadeniz Sahil Yolu güzergahında yolculuk yapanlar tarafından tercih ediliyor.
 

Doğu Karadeniz'den otobüsler ve otomobillerle büyük şehirlere gidenlerin yanlarında hediyelik olarak götürdüğü Çavuşlu ekmeği, hamurundan yapılan ekşi mayadan üretilmesi dolayısıyla bayatlamıyor. Bir haftayı aşkın süre aynı tazelikte tüketilebilen ve lezzetiyle de fark yaratan bu ekmek, özellikle Karadeniz Sahil Yolu güzergahında yolculuk yapanlardan talep görüyor.

Beldedeki fırınlardan birinde çalışan Ahmet Yaylalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çavuşlu ekmeğinin bayatlamadığını söyledi.

Çavuşlu ekmeğini 2 kilo 400 gram ve 3 kilo 500 gram olarak ürettiklerini ifade eden Yaylalı, "7 lira ve 10 liraya satıyoruz. Kullandığımız ekşi maya, su ve tuz oranı dolayısıyla bu ekmek diğer ekmeklere göre lezzetli oluyor. Yoldan geçenler, ekmeğin lezzeti dolayısıyla aracını durduruyor" dedi.

Çavuşlu ekmeği yurt dışına da götürülüyor

Yaylalı, ekmeğin yoldan geçen kişilerce Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerine götürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Ekmek almak isteyenlerin içinde bulunduğu, günlük ortalama 60 otobüs duruyor, otomobiller de duruyor. Hopa'dan Türkiye'nin diğer ucuna kadar bu ekmeği herkes tercih ediyor. Tiflis'ten gelen de bu ekmeği alıyor, gittiği ülkeye götürüyor. Gurbetçiler tarafından Almanya ve Hollanda'ya da götürülüyor. Karadeniz Sahil Yolu, dünyaya açılan bir yol. Bu ekmek de dünyanın değişik yerlerine götürülebiliyor."

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bir firmada çalışan otobüs kaptanı Halil Arduç da "Yolcularımız, Çavuşlu'dan ekmek almak istedikleri için fırınların olduğu bölgede duruyoruz. Buranın ekmeği iyi, kaliteli ve lezzetli oluyor. Yolcuların çoğu da ekmek alıyor. Biz burada durmasak da yolculardan ekmek almak için istek geliyor" diye konuştu.

Trabzon'un Çaykara ilçesinden ailesiyle İstanbul'a giden Hikmet Efendioğlu ise İstanbul'a her gidişinde Çavuşlu'dan ekmek aldıklarını belirterek, "Lezzetini anlatmaya gerek yok, adı üstünde Çavuşlu ekmeği" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL