Ramazan'da her kesimin tatlısı tulumba

Ramazan'da tatlıcıları ’tatlı’ bir telaş sararken, uygun fiyatıyla dikkat çeken tulumba orta direk kesimin en çok tercih ettiği tür oldu.

Ramazan'da her kesimin tatlısı tulumba
GİRİŞ 07.07.2014 09:57 GÜNCELLEME 07.07.2014 09:58 KAYNAK İHA
ÖNEMLİ KONULAR

Fiyatları 8 ile 14 lira arasında değişen ustaların bin bir zorlukla yaptığı tulumba tatlısına vatandaşlar uygun fiyatı sebebiyle yoğun talep gösteriyor. Ramazan ayında en çok tüketilen gıdalardan olan tatlı, sofraların vazgeçilmezliğini yıllardır koruyor. Tatlı ustaları, Ramazan ayında ise en çok ’tulumba’ tatlısının tercih edildiğini söylüyor. Kızartılmış hamurun şekerli şurup içinde servis edildiği Türk tatlısı tulumbanın genellikle orta direk olarak nitelendirilen vatandaşa hitap ettiğini belirtiliyor.

MUTFAKTA MEŞAKKATLİ HAZIRLIK

Fiyatı ile ekonomik bir tatlı olan tulumbanın imalatı hakkında bilgi veren Bursa Tatlıcılar Odası Başkanı Necip Daş, merdiven altı olarak tabir edilen mekanlarda yapılan ucuz tatlılar konusunda da uyarılarda bulundu. Püf noktaları ile tulumba yapımına başlayan Daş, "İlk önce bir kazana belirli miktarda su koyuyoruz. İçine unu eleyip suyu kaynatıyoruz. 10 dakika sonra karışımın içine bir miktar yağ koyuyoruz. Piştikten sonra bu hamuru mermer tezgahın üzerinde soğutmaya alıyoruz. Soğuttuktan sonra kaç kilo un yoğurmuşsak içine onun kadar belirli miktarda yumurta koyuyoruz. Sonra bir kez daha yumurtayı yediriyoruz. 5-10 dakika yoğurduktan sonra hamur, tatlı döküm aşamasına geliyor. Hamuru kalıba dolduruyoruz ve soğuk yağın içine döküyoruz. Soğuk yağın içine koyduktan sonra yağ yavaş yavaş ısınıyor. Tatlı daha sonra kabarıyor. 15-20 dakika kızartıyoruz. Kızartma işlemi bittikten sonra tatlıyı çıkartarak, soğuk şerbetin içine batırıyoruz ve tatlımız servise hazır hale geliyor" dedi.

BURSA’DA GÜNDE 10 TON TULUMBA TÜKETİLİYOR

Ramazan ayında tulumbaya rağbetin daha fazla olduğunu kaydeden Daş, şöyle devam etti:

"Ramazan ayında tatlıya ilgi oldukça yüksek. Bursa’da günde 10 ton tulumba tüketiliyor. Sipariş patlaması yaşıyoruz. Tulumbanın ayrı müşterileri var. Fiyatının ucuz olması insanlara daha cazip geliyor. İyi bir baklava en az 20 lira iken, tulumbanın ekonomik fiyatı ilgiyi artırıyor."

40 yıllık tatlı ustası olan Daş, tatlıcılığın meşakkatli bir meslek olduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL