Almanya İçişleri Bakanı Maiziere iftarda

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere kendi partisinin milletvekili Cemile Yusuf'un düzenlediği iftar yemeğine katıldı.

Almanya İçişleri Bakanı Maiziere iftarda
GİRİŞ 08.07.2014 18:24 GÜNCELLEME 08.07.2014 18:24 KAYNAK DHA
ÖNEMLİ KONULAR

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) milletvekili Cemile Yusuf, ramazan ayı münasebetiyle bir iftar yemeği verdi. Aynı zamanda partisinin uyum sorumlusu da olan Yusuf'un düzenlediği iftar yemeğine Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, CDU'lu partililer, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, Müslüman, Hıristiyan ve Yuhudi din adamları ve gazeteciler katıldı. 

Nihat Sorgeç'in sahibi olduğu meslek okulu BWK'da düzenlenen iftar yemeğine gelen bakan de Maiziere, önce tüm davetlilerle tek tek tokalaştı ve sohbet etti. Okunan ezanın ardından iftarlar açıldı ve bakan de Maiziere, bir selemlama konuşması yaptı. 

AYNI OLMADAN BİRLİK OLABİLİRİZ

Konuşmasına sevgili inananlar diyerek başlayan İçişleri Bakanı de Maiziere, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yapmış olduğu bir konuşmaya atıfta bulunarak Almanya'da insanların aynı olmadan birlik olabileceğini söyledi. 
Thomas de Maiziere, İçinde bulunduğumuz çoğulcu toplumda herkesin aynı olmasını bekleyemeyiz. Fakat toplumu bir arada tutmak için birlikte olmaya, birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var dedi. 

İFTARLAR İNSANLARI BİRLEŞTİRİYOR

Geçmişte dinler adına çok savaşlar yürütüldüğünü söyleyen de Maiziere, bunun yanında çok farklı dinlere mensup insanların tarihte birada barış içerisende yaşadığı çok uzun zaman dilimleri olduğunu da hatırlattı. İçişleri Bakanı, yine aynı şekilde bugün de farklılıklarımızla beraber birlik içerisinde yaşama kültrünü geliştirebilmenin herkesin görevi olduğunu vurguladı. Hıristiyanların büyük dini bayramlarını kendi aralaranda aile içerisinde yaşadıklarını söyleyen Thomas de Maiziere Fakat katıldığım iftarlarda görüyorum ki müslümanlar bu kutsal günlerinde herkesi davet ediyorlar. Hatta Müslüman olmayan insanlarla da birlikte iftar açıyorlar. Bu çok beğendiğim bir gelenek. Görüldüğü gibi birbirimizden öğrenebileceğimiz çok şey var şeklinde konuştu. 

ALMANYA'DA ÜST DÜZEYDE BİR İFTAR VEREBİLİR

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'da yaptığı kısa konuşmada iftarların birleştirici bir özelliği olduğunun altını çizdi. Karslıoğlu ?İftarlarda önemli olan insanların aynı masa etrafında oturup birlikte yemesidir. Yoksa inanıyor mu inanmıyor mu, inanıyorsa hangi dine inanıyor önemil değildir dedi. Büyükelçi Karslıoğlu, belki bir gün Almanya'nın da en yüksek düzeyde bir iftar daveti verilebilineceğini, bunun da ülkede Müslümanların kabul gördüğünü gösteren kuvvetli bir sinyal olacağını kaydetti. 

ALMANYA DEĞİŞİYOR

Daveti düzenleyen Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) ilk müslüman ve Türk kökenli milletvekili Cemile Yusuf ise bu tür inisiyatiflerin çoğalması ve basında daha fazla yer alması gerektiğini söyledi. Artık farklı kültürlerin ve dini inançların toplumda daha tanınır hale geldiğine değinen Yusuf, Alman arkadaşlarımız bile 'sen oruç tutuyorsun, ben yemek yerken rahatsız olmazsın umarım' diyor. Ben bu konularda Almanya'nın değiştiğine inanıyorum. Artık, dinin, orucun bizim için hangi önemi taşıdığını anlıyorlar. Bugünkü ortam bana birbirimize daha fazla yaklaştığımızı gösterdi. Ben iftar fikrini ortaya attığımda partim olumlu karşıladı; hatta içişleri bakanımız da iftara katılmak istediğini beyan etti ifadelerini kullandı. 

Öyle görünüyor ki, ülkede yaşayan göçmenlere mesafeli durduğu iddia edilen Hıristiyan Demokrat Parti'nin (CDU), göçmen ve müslüman açılımı devam ediyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL