Dünya'nın yetimleri aynı sofrada

Dünya'nın dört bir yanından yetim çocuklar, Esenler Belediyesi'nin ev sahipliğinde Kardeşlik İftarı'nda bir araya geldi.

Dünya'nın yetimleri aynı sofrada
GİRİŞ 13.07.2014 18:07 GÜNCELLEME 13.07.2014 18:07 KAYNAK HABER7
ÖNEMLİ KONULAR

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın teşebbüsleriyle, her yıl Ramazan ayının 15. gününün İslam âleminde Dünya Yetimler Günü olarak kabul edilmesiyle düzenlenen programlar kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden 5 bin yetim çocuk birlikte iftar yaptı. AK Parti İstanbul İl Teşkilatı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle, Esenler Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen iftar programı Yenikapı'da bulunan Ramazan Etkinlik Alanı'nda gerçekleştirildi.

İftar programına; İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile eşi Özleyiş Topbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, AK Parti İstanbul milletvekilleri Tülay Kaynarca ve Gülay Dalyan, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ile Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti İstanbul İl Sosyal İşler Başkanı Leman Aksay, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da katıldı.

ÖMRÜNÜ NASIL GEÇİRDİĞİM SORULURSA...

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de 1993'ten bu yana Yetimler Haftası'nı kutlamayı sürdürdüklerini söyledi. Çeşitli organizasyonlarla dünya yetimlerine sahip çıkanları ayrı ayrı kutladığını ifade eden Güllüce, şunları kaydetti:

"Bana birisi sorarsa, 'Ömrünü nasıl geçirdin, ne yaptın ömründe?' diye, ne bakanlığı söyleyeceğim, ne vekilliği söyleyeceğim, ne belediye başkanlığını söyleyeceğim, ne de yaptığım başka şeyleri söyleyeceğim. Ben sadece bir şeyi söyleyeceğim. 'Yetimlerle ilgilenmeye çalıştım' diyeceğim. Allah her insana yetimlerle ilgilenmeyi, yetimlerin başını okşamayı, yetimleri sevmeyi, onlara yardımcı olmayı nasip etsin."

EZANLAR DA DUALAR DA YETİMLERDEN

Güllüce'nin konuşmasından sonra Suriyeli Muhammed Yahya Gazel, Kur'an-ı Kerim okudu. Ardından Gazzeli Zekeriya Ferhat'ın okuduğu ezanla, Srilankalı, Kırgızistanlı, Suriyeli, Filistinli, Gürcistanlı, Lübnanlı, Afganistanlı, Iraklı, Çeçenistanlı, Arnavutluklu ve Türkiyeli yetim çocukların da aralarında bulunduğu 5 bin kişi, protokol üyeleriyle birlikte iftar yaptı. İftarın ardından çocuklar, dünyada daha fazla kan ve gözyaşı akmaması için dualar ettiler. Gecede, çocuklar tarafından kurulan "Ümmet Senfonisi" de ilahiler okudu.

ALA VE GÖKSU'DAN ÇOCUKLARA SÜRPRİZ

İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, iftar programına Esenler'den katılan iki yetim çocuğa, doğum günleri sebebiyle birer kol saati hediye ederek yeni yaşlarını kutladılar. Çocuklar da, Ala ve Göksu'ya teşekkür ederek günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdiler.

20 YILDA 1 MİLYON ORGAN ÇALINDI

Programda kısa bir konuşma yapan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, çocuklarla ilgili acı bir tabloyu gözler önüne serdi. Yıldırım, "1987 ile 2007 yılları arasında dünyada organları çalınan çocuk sayısı, 1 milyon. Küçük çocuklara sahip çıkmalıyız" dedi. Yıldırım, yetimlerin başını okşayan ve kendisine bir bardak su verenleri asla unutmayacaklarını kaydetti.

GÖKSU FARK YARATIYOR

AK Parti İstanbul İl Sosyal İşler Başkanı Leman Aksay da, yetimlere yönelik projeleri her zaman desteklediklerini belirterek, "Yetimler için yapılan projeler çok önemli. Yıllardır yetimler konusunda fark yaratan çalışmaları dolayısıyla Esenler Belediye Başkanı Göksu'ya teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

GÖNLÜMÜZÜ VE ŞEHRİMİZİ AÇMALIYIZ

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Dünya'da en zor şey sahipsiz kalmaktır" diyerek, kendisi de yetim olan bir Peygamber'in ümmeti olarak yetimlere karşı hassas olmamız gerektiğini söyledi. Göksu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir el ki, yetim başı okşamıyorsa, bir yetimin elini tutmuyorsa, bir gönül ki yetime gönlünde pay ayıramıyorsa, bir şehir ki yetimine şehrinin en iç köşesinde bir yer ayıramıyorsa o zaman ne el, ne de o gönül işe yarar. Biz ki elimiz yetim başı okşadığı zaman daha çok kutsanan, gönlümüzde bir yetime yer verdiğimiz zaman gönlümüzü daha bahtiyar hissettiğimiz ümmetin çocukları olarak bugün sofraların en bereketlisinde, en güzelinde İstanbulumuz'un en güzel yerinde 9 ülkemizden gelen yetimlerimizle beraber sofralarımızı bereketlendirdik."

KADERİMİZ BİRBİRİMİZE BAĞLI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyada bazı Müslümanların sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek, "Esasında bizim değerlerimizde dünyanın neresinde olursa olsun bir sıkıntı, bir zulüm varsa ona müdahale etmek, onu kınamak ve onunla ilgili söz söyleme haklarımız var" ifadelerini kullandı. Topbaş, "Biz insanlar birbirimize destek vererek, geleceğe birlikte yürümek zorundayız. Günümüz dünyasında insanların kaderi birbirine bağlı" dedi.

YETİM HAKKI NEDİR BİLİYORUZ

AK Parti İstanbul milletvekili Gülay Dalyan da, "Bizler İslam ahlakı ve kültürüyle yetişmiş Müslüman bir toplumun insanları olarak yetimin hakkının ne demek olduğunu biliyoruz" dedi. Dalyan, programı düzenleyenlere kendilerine yetimlerle aynı gök kubbe altında iftar yapma fırsatı sağladıkları için teşekkür etti.

YETİM VARSA İŞİMİZ VAR

İç İşleri Bakanı Efkan Ala, dünyada yetimi koruma dendiğinde akla Türkiye'nin geldiğini söyledi. Bu durumun Türk medeniyetinden kaynaklandığını dile getiren Ala, "Nerede bir yetim varsa bizim işimiz var demektir. Nerede bir öksüz varsa bizim yapacak çok işimiz var demektir. Yetimler aynı dilden ağlar, aynı dilden sevinir. Onlar bizim dilimizi bilmese de biz onların dilini bilmesek de bakışlarımızla çok şey söyleriz, çok şey anlarız" diye konuştu.

Efkan Ala, başta Gazze olmak üzere dünyanın birçok yerinde Müslümanların büyük acılar yaşadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Buradan İsrail'e çağrı yapıyorum. Diyorum ki çocukları Gazze'de yetim bırakmayın. Saldırıları durdurun, yetimleri öldürmeyin. İnsanlık tarihinde zulmün payidar olduğu görülmemiştir. Zalimlerin de galip geldiği görülmemiştir. Tarih, yapılan her doğru gibi her yanlışı da kaydeder. Bir gün bu yanlışı yapanlar, yanlışlarının hesabını verirler. Doğruyu yapanlar da mükafatına ererler."

ALLAH KİMSEYE YAŞATMASIN

Programda son konuşmayı yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, dünyada resmi kayıtlara göre 200 milyon çocuğun öksüz - yetim olduğunu hatırlatarak, "Allah kimseye yetimliği ve öksüzlüğü yaşatmasın diye dua ediyoruz. İnsanlığın yapması gereken, bu yetimlere ve öksüzlere sahip çıkmak ve onlara gerekli ilgi - alakayı göstermek" dedi.

GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİLER

Konuşmaların ardından çocuklar etkinlik alanında bulunan; Nasrettin Hoca ve Keloğlan gibi onlarca maskotla eğlenceli dakikalar geçirdiler. Bu keyifli anları ölümsüzleştirmeyi de ihmâl etmeyen çocuklar, bol bol fotoğraf çektirdiler. Programda çocuklara çeşitli hediyeler de dağıtıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL