20 yıldır her gün iftar sofrası kuruyor

Konya'nın Akşehir ilçesindeki Ulu Cami İmam Hatibi Ersoy Oruç, 20 yıldır ramazanlarda her gün ihtiyaç sahipleri için iftar sofrası kuruyor.

20 yıldır her gün iftar sofrası kuruyor
GİRİŞ 16.07.2014 17:16 GÜNCELLEME 16.07.2014 17:16 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

29 yıllık imam olan 49 yaşındaki Oruç, bu geleneğini Denizli’de görev yaptığı bir camide başlatmış. Bir ramazan günü cemaatten birkaç kişiyle kurdukları iftar sofrasının kaynaşmaya vesile olduğunu gördüklerini ve o yıl ramazan sonuna kadar devam ettiklerini, sonraki yıl büyüterek ihtiyaç sahiplerini misafir etmeye başladıklarını anlatıyor.

Son döt yıldır ise esnafların katkısıyla 8 asırlık Ulu Cami'nin bahçesinde kurduğu sofrada, her gün ortalama 150 kişi iftar ediyor. Misafirlerinin büyük çoğunluğu ihtiyaç sahiplerinden oluşurken iftar saatinde evine yetişememiş veya dışarıdaki vatandaşlar da geri çevrilmiyor.

Mahalle sakinlerinin ve esnafların katkısıyla verilen iftarların her aşamasına eli değen Ersoy Hoca, bazen sofra kuruyor bazen bulaşık yıkıyor. Ramazan boyunca iftarları camide geçiren Oruç, kendi elleriyle yemek dağıtıyor, bir köşede oruç açtıktan sonra da hizmete devam ediyor. İftar sofraları için yapılan bütün yardımları ve harcamaları bir deftere not eden Oruç, ramazan boyunca kaç tabldot yemek dağıtıldığını da kayıt altına alıyor. Geçen ramazan 3 bin 496 tabldot dağıtıldığını, bu yıl ise 5 bine yaklaşacağını ifade ediyor.

Ulu Cami'nin bahçesinde iftar telaşı, akşam ezanına 45 dakika kala başlıyor. Mermerlerin üzerine serilen hasırlarda kurulan sofralara misafirler birer ikişer gelmeye başlarken Ersoy Hoca tarafından yemekler dağıtılıyor. Dağıtıma gönüllüler de yardım ediyor. Ezanla birlikte kalabalığın uğultusu, yerini çatal kaşık seslerine bırakıyor. Yemekten önce ve sonra Ersoy Hoc,a iftar ve yemek duası ediyor. Yemekten sonra çayları da hazır olan misafirler, ardından namazlarını eda ediyor.

İftar sofrasına iştirak eden ihtiyaç sahipleri, "Ersoy Hoca'dan Allah razı olsun." derken katkısı olan herkese de dua ediyor. İmam Hatip Oruç da ramazan ayında insanların yardım duygularının daha yüksek olduğunu kaydediyor: "Biz de bunu vesile ederek, ihtiyaç sahiplerine sıcak bir yemek çıkarmış oluyoruz. Ulu Cami gibi maneviyat yüklü bir mekanda bunu yapmamız daha güzel oluyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL