Padişahların tatlısı, iftar sofralarını süslüyor

Osmanlı Devleti döneminde padişah sofralarının baş tacı olan kadayıf dolması, ramazanda da iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı.

Padişahların tatlısı, iftar sofralarını süslüyor
GİRİŞ 22.06.2015 11:28 GÜNCELLEME 22.06.2015 11:39 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Kentte ramazan dolayısıyla kadayıf üretim ve tatlı yapım yerlerinde yoğunluk yaşanıyor. Enerji verdiği ve tok tuttuğu bilinen kadayıf dolması, ramazan ayı boyunca sık tüketiliyor.

Osmanlı döneminde padişah sofralarını süsleyen kadayıf dolması, ramazanda da Erzurumlu vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Farklı illerde yaşayan Erzurumluların da ramazanda kadayıf dolması tüketebilmesi için internet üzerinden siparişler alınarak, kargo aracılığıyla ulaştırılıyor.

Kadayıf ustası Muammer Tanhaş, kadayıf dolmasının yöresel bir lezzet olduğunu ve ramazan boyunca tüketildiğini söyledi.

Kadayıf dolmasına talebin arttığına dikkati çeken Tanhaş, "Ramazanda yoğunluğumuz üç katına çıkıyor. Normal günlerde üç bin tane satıyorsak, ramazanda 8, 9 bin tane satıyoruz" dedi.

Tanhaş, söz konusu tatlının enerji verdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Erzurum dışındakiler de ramazan için internet üzerinden sipariş ediyorlar ve artık gurbettekiler bu tatlının özlemini çekmeyecek. Erzurum'da tüketilen kadayıf dolması bin 500, 2 bini geçmez ancak şehir dışına 6, 7 bin adet kadayıf dolması gönderiyoruz. Çünkü kentte ramazan boyunca evlerde de kadayıf dolması yapılır. Enerji verdiği ve tok tuttuğu için çok tercih edilir."

Tanhaş, "Osmanlı döneminde sultanlar tüketirmiş, asırlardır yaşatılan bir gelenek. Tamamen Erzurum'a has bir tatlı" ifadesini kullandı.

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Ömer Özden ise kadayıf dolmasının kente özgü bir tatlı olduğunu söyledi.

Ramazanda her evde iftar sofralarını kadayıfın süslediğini vurgulayan Özden, "Hatta kadayıfın Erzurum'dan Anadolu'ya yayıldığı tahmin ediliyor" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL