İftar sonrası içinizi serinletecek içecekler

Ramazan sofralarında içinizi ferahlatan soğuk lezzetler

İftar sonrası içinizi serinletecek içecekler
GİRİŞ 08.06.2017 17:00 GÜNCELLEME 08.06.2017 17:00

Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle, orucun yanı sıra sıcak havalarda da aşırı sıvı kaybı meydana gelmekte. İftar ve sahur arasındaki kısa mesafe de, yeterince sıvı alımına engel olan nedenler arasında. Bu yüzden iftar sonrası sıvı alımına oldukça dikkat etmek gerekiyor. Sıcak Ramazan ayında, iftar sonrası içinizi ferahlatacak ve sıvı alımınıza destek olacak önerilerimiz var.

Limon aromalı buzlu su

Vücuda ihtiyacı olan sıvıyı kazandırmanın en kolay, en sağlıklı yoludur su. Sıcak Ramazan ayında iftardan önce bir sürahi suyun içine birkaç dilim limon, taze nane yaprağı ve dilerseniz bir kaç elma dilimi de ekleyebilirsiniz. Bu karışımı dolapta bekletin ve iftardan sahura kadar afiyetle için. Limonla karışan su, bağırsaklarınızı düzenleyip sindirim sisteminize de destek olacaktır.

Buzlu çay

Türk kültürünün iftar sonrası vazgeçilmezi siyah çayı unutup, buzlu çay içmeye başlayın deriz. Siyah çay fikrinden uzaklaşmak zor olacak tahmin edebiliyoruz; ama bir de soğuk çayı denemenizi tavsiye ederiz. Evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz soğuk çayın tarifi de oldukça kolay. Soğuk çayın aroması da size kalmış; ister çilekli, ister limonlu, isterseniz de şeftalili yapabilirsiniz. Öncelikle kullanacağınız meyveleri tencereye koyun ve üzerine su ekleyin. Başka bir tencereye bir miktar çay ekleyin ve bu çayı suyla demleyin.

Kaynamaya bıraktığınız meyveleriniz yumuşamaya başladıysa, altını kapatın ve süzün. Demlenen çayı da süzdükten sonra, karışıma dilediğiniz miktarda şeker ekleyin. Çok fazla şeker eklemenizi tavsiye etmiyoruz. Karışımı soğuduktan sonra buzdolabında bekletin. İftar masanızda sağlıkla içebileceğiniz bu tarif, içinizi serinletecek.

Gerekli malzemeler

2 buçuk su bardağı demlenmiş çay
3 adet şeftali, yarım kilo çilek ya da yarım kilo limon
7 su bardağı su
yarım su bardağı şeker

Reyhan şerbeti

Reyhan sevenler bu tarife bayılacak. Salatalara konmak dışında farklı bir yorum katabileceğiniz reyhanlı şerbet, tam da iftar sofralarınıza yakışacak türden. Önce reyhanları yıkayıp bir kaç parçaya bölün. Parçalanan reyhanları bir sürahiyeye koyun ve üzerine kaynar su ekleyin. Bir miktar şeker ve limon suyunu da sürahiye ekledikten sonra, soğumaya bırakın. İster buzdolabında, isterseniz buz ilave ederek soğuttuğunuz şerbetiniz, iftar sofralarınızı renklendirecek.

Gerekli malzemeler

1 demet reyhan
8 su bardağı su
5 - 6 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

Limonata

Neredeyse herkesin aşina olduğu ve severek içtiği lezzetlerden limonata, iftar sofralarınızın vazgeçilmezi olabilir. Sadece bir kaç limon ve su dışında ihtiyacınız olan hiçbir şey yok. Yıkadığınız limonların kabuklarını rendeden geçirin; ardından bir sıkacak yardımıyla limonların suyunu sıkın. Sıktığınız limon suyunun üzerine bir miktar sıcak su ekleyin. Biraz soğumasını bekledikten sonra süzgeçten geçirin ve bir miktar daha soğuk su ekleyin. Buzdolabında da soğutabileceğiniz limonatanızın içine fesleğen ya da nane yaprakları da ekleyebilirsiniz.

Şeftali suyu

Ev yapımı şeftali suyu için malzemeler her yerde bulabileceğiniz türden. İyice yıkadığınız şeftalilerin kabuklarını soyup robottan geçirin. Püre haline gelen şeftalilerin üzerine bir miktar su ekleyin. Servis için dilerseniz buz da ilave edebilirsiniz. Şeftali de yeteri miktarda şeker olduğundan, fazladan şeker ilave etmenizi önermiyoruz.

Gerekli malzemeler

2 - 3 adet şeftali
1 çay bardağı sade soda ve soğuk su

Ayran

Türk yemek kültüründe neredeyse her yemekle yakışan ayran, iftar sonrası vazgeçilmezleriniz arasında yer alabilir. Hem sıvı alımınıza hem kalsiyum oranınızı arttırmanıza yardımcı olacak ayranı evde yapmak oldukça kolay. Yağsız yoğurt tavsiyemizdir; yoğurda bir miktar su ekleyin. Köpürene kadar çırptığınız karışımın içine nane, fesleğen ve bir miktar da tuz atabilirsiniz.

Karpuz suyu

Bu akşamki iftar sofranızda, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi lezzetlerden karpuzun bi de suyunu deneyin. Kabuklarını soyduğunuz karpuzu dilimleyip çekirdeklerini ayıklayın. Robota attığınız karpuzları püre haline getirin. Dilerseniz içine bir dal taze fesleğen koyup servis edin. Bu lezzete bayılacaksınız.

Domates suyu

Domates suyu hem sıvı alımı bakımından, hem içerdiği mineraller açısından oldukça sağlıklı. Öncelikle domatesin kabuklarını soyun ve ardından robottan geçirin. reyhan yaprağı ya da maydanozla süsleyip servis yapın.

Gerekli malzemeler

2-3 adet domates
2 yemek kaşığı balsamik sirke

Çikolatalı Milkshake

Bu lezzet, iftardan sonra tatlı yerine de geçebilecek türden. Hem tatl, çikolata isteğinizi bastırır, hem sıvı alımınızı sağlar. Muz ya da çilek tercihi size kalmış; ama çikolata da hemfikir olduğumuzu düşüyoruz. Seçtiğiniz meyveleri robota atıp püre haline getirin. Üzerine dondurma toplarını ve buzları da ekleyin.

Aynı lezzetleri çilek, çikolata, muz ve dilediğiniz her tür meyveyle yapabilirsiniz.

Gerekli malzemeler

1 adet muz ya da bir kaç adet çilek
1 su bardağı soğuk süt
Bir kaç top dondurma
3-4 adet buz

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL