Askıda pide uygulaması ilgi görüyor

Eskişehir’de bir fırında faaliyete geçirilen ‘askıda pide’ uygulaması, hayırseverlerin ilgisini çekiyor.

Askıda pide uygulaması ilgi görüyor
GİRİŞ 30.07.2012 11:31 GÜNCELLEME 30.07.2012 11:38 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Vatandaşlar istedikleri pide miktarının ücretini ödedikten sonra 'askıya' diyerek bağışta bulunuyor. Panoya askıda olan pidelerin sayısı yazılıyor. İhtiyaç sahibi de 'askıdan' diyerek pidesini alıp gidiyor. Bağışta bulunan hayır sahibini ve pideyi alan vatandaşı sadece fırıncının bildiği uygulamada, 50 ailenin günlük pide ihtiyacı karşılanıyor. Mahallenin büyük destek verdiği uygulama, Ramazanın ruhuna yakışır bir biçimde her geçen gün büyüyor.

Yenikent Mahallesi’nde bulunan bir ekmek fırınında Ramazan ayında hayır yapmak isteyen vatandaşlar için geleneksel bir yöntem uygulanıyor. Kökeni Osmanlı’ya dayanan ‘askıda ekmek’ uygulaması, günümüzde askıda pide olarak vatandaşlara hizmet veriyor. İlk olarak iki yıl önce bir vatandaşın iş yeri sahibine, ‘Bu dükkânda askıda ekmek yapalım. Mahalledeki ihtiyaç sahipleri faydalansın’ şeklindeki önerisiyle başlayan uygulama, daha sonra mahalle halkının destekleri ile büyüdü. Dükkanda bulunan bir tabelaya da anlık askıda bulunan pide miktarı yazıldı. Askıya bağış yapmak isteyen vatandaşlar fırın sahibine miktarı söyledikten sonra ‘Askıda’ demesi yeterli oluyor. Yine, ihtiyaç sahipleri de alacağı pide sayısını fırıncıya söyleyerek ‘Askıdan’ diyor. Böylelikle, hayırseverler ve ihtiyaç sahipleri rencide olmuyor. Uygulamadan, mahalledeki dar gelirli ailelerin yanı sıra öğrenciler ilgi gösteriyor.

'Askıda pide' uygulamasının Osmanlı’dan alınmış bir örnek olduğunu söyleyen fırın işletmecisi Muhammed Çimen, “Bunun temelinde olan olmayana veriyor. Alanda haberi olmuyor kimin verdiğini. Verende kime verdiğini bilmiyor. Alanda rencide olmuyor. Çünkü askıdan alın. Askıdan verin diyoruz.” dedi. Türkiye genelinde bu uygulamanın yapılması gerektiğini söyleyen Çimen, vatandaşların da böyle konularda duyarlı davrandıklarını söyledi. Her gün yaklaşık 50 ailenin pide ihtiyacını karşıladıklarını belirten Çimen, insanların hayır yapmalarına ve ihtiyaçlarını karşılamalarına vesile oldukları için mutlu olduğunu belirtti.

Mahallede bulunan yoksul aileler için güzel bir yardım olduğunu belirten vatandaşlar, uygulamanın devam etmesini istiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL