Acıkmadan oruç tutmanın 13 formülü

17 saatlik oruç süresini sağlıklı geçirmek isteyenler dikkat! Seçtiğiniz gıdalar sizi daha çok acıktırabilir. Yapacağınız 13 doğru seçim sayesinde tok kalabilir; açlığın olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz...

Acıkmadan oruç tutmanın 13 formülü
GİRİŞ 10.07.2013 06:23 GÜNCELLEME 10.07.2013 09:20 KAYNAK TAKVİM
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazan'ın sıcaklara denk gelmesi ve 17 saatlik açlık süresi, oruç tutanların beslenmesine ayrı bir önem vermesini gerektiriyor. Seçilecek doğru gıdalar hem oruç süresince açlığı geciktiriyor, hem de sağlığı koruyor. Sahura kalkmadan daha da uzatılan açlık süresi beraberinde birçok hastalığı da getiriyor. Bunlar; halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) vb. Bu nedenle sahura kalkılması ve doğru besinleri tüketmek gerekiyor. İşte iftar ve sahur sofralarında yapılması gereken 13 doğru tercih...

* Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı
* Kızartma yerine ızgara
* Meyve suyu yerine ayran
* Beyaz makarna yerine kepekli makarna
* Patates yerine bakliyat
* Kavun yerine karpuz
* Sahanda yerine haşlanmış yumurta
* İncir yerine şeftali kayısı
* Beyaz ekmek yerine kepekli
* Çikolata yeri dondurma
* Cips yerine kuruyemiş
* Baklava yerine güllaç
* Maden suyu

Her gün mutlaka salata

Ana yemeklerde et grubundan, ızgara ya da fırında yağı alınmış et-derisiz tavuk, hindi, balık; ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar ile sebze yemeği tüketilebilir. Her gün mutlaka salata, yoğurt, ayran veya süt tüketilmesi de önemli.

İdeal sahur sofrası

Yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek.

Kan şekerine dikkat

İftar yemeği kan şekerinin yükselmemesi için yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmeli. Örneğin; 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç dilim tam tahıllı ekmek tüketilmeli sonra yemeğe geçilmeli.

Posanın büyük gücü

Tokluk veren posalı gıdaları sofranızdan eksik etmeyin. Posa tüketimini artıracak besinler şöyle:
Çiğ yenebilen sebzeleri çiğ tüketin. Kurubaklagillere ağırlık verin. Omletlere çeşitli sebzeler ekleyin. Kahvaltılık gevrekleri unutmayın.

Dinç tutan meyveler

Yaban mersini: Kan şekerini dengeleyerek vücudun uyku moduna girmesini engelliyor.
Keçiboynuzu: Yorgunluk ve isteksizliği ortadan kaldırıyor. Böğürtlen: Kan şekerini dengeliyor.
Kızılcık: C vitamini ile direnç veriyor.

YORUMLAR 4
  • kadir ata 10 yıl önce Şikayet Et
    acıkmadan oruç tutmanın tek yolu, orucu bozmaktır.. orucun manevi ikliminde dolaşmayı ön plana çıkarmak varken, allahın çizdiği saatler arasında ona itaet etmenin ve akşam ezanıyla güvenli alana girip, iftar keyfiyetini yaşamayı haberleştirmek varken, tok kalmanın bilmem kaç yolu zırvaları artık bıktırdı.
    Cevapla
  • Erol Cömert 10 yıl önce Şikayet Et
    Her ramazanda yapılan bu tür haberler artık gına getiriyor. Abartmayın!. Değil 18 saat 23 saat 59 dakika bile oruç olsa tutarız evvelallah. Elbette acıkacaksın-susayacaksın ki nefsini ezeceksin, ezeceksin ki açlıktan ezilenlerin halini anlayacaksın. Ramazan-ı Şerif'in anlamı da bu değil mi? Nefret ediyorum "şunları yaparsanız acıkmazsınız, iftarda sahurda şunları yemelesiniz..." yahu bırakın bunları da iftar edemeyenlerin ellerinden nasıl tutarız, bu bilinci nasıl ediniriz onu anlatın
    Cevapla
  • SA-DE-CE 10 yıl önce Şikayet Et
    ORUCUN HİKMETLERİNİ ÖĞRENMEK LAZIM. Risale-i Nur külliyatından Ramazan, Şükür ve iktisat risalesinde de belirtildiği gibi Ramazan orucunun çok hikmetleri bulunmaktadır. Bu hikmetlerinden birisi de açlık hissini yaşayarak, nefsin terbiyesini sağlamaktır, diğer bir hikmeti; açlık hissini yaşayarak ramazan dışında da aç kalan insanların halini anlamak.... gibi çok hikmetleri var. Yani kısacası acıkmadan bu iş olmaz.
    Cevapla
  • Yusuf KILIÇ 10 yıl önce Şikayet Et
    Abartmayalım!. Sağlık sebepleri (önlemleri) hariç, açlık hissedilmeden oruç mu oluyormuş?...
    Cevapla