Oruç tutarken sakin olmanın 12 yolu

Ramazan ayı, sabır ve hoşgörü ayı... Oruçluyken sinirlerine hakim olamayanlar dikkat! İftar ve sahurda tüketilecek öyle gıdalar var ki; adeta sinirleri alıyor.

Oruç tutarken sakin olmanın 12 yolu
GİRİŞ 17.07.2013 07:11 GÜNCELLEME 17.07.2013 10:44 KAYNAK TAKVİM

Uzun süren açlık-susuzluk ve sıcaklar, oruç tutanlarda kimi zaman asabiyet yaratabiliyor. Uzmanlar Ramazan'da iftar ve sahur arasında tüketilecek bazı gıdaların sakinleştirici etkisine dikkat çekiyor. İşte, sinirleri gevşeten 12 doğal sakinleştirici gıda şöyle:

Meyvelerin gücü: Kiraz, çilek ve böğürtlen gibi meyvelerin içeriğindeki karbonhidrat yavaşça şekere dönüşürken sizi mutlu edecek ve aynı zamanda vücudunuz bir şeker bombardımanına tutulmamış olacak. C vitamini açısından güçlü olan meyveler sayesinde vücudunuzdaki kortizol hormonu azalacak ve kendinizi daha az stresli hissedeceksiniz. Muz da, ruh halinizi dengeler. Portakal, erik, üzüm gibi lifli meyveler de duygusal sağlık için faydalı.

Çikolata mucizesi: Özellikle siyah çikolata yüzde 70 kakao içeriyor. İçeriğindeki güçlü antioksidanlardan olan flavanoid sayesinde rahatlayabilirsiniz.

Yumurta: Sahurda yiyeceğiniz proteinli gıdalar sinirleriniz için çok önemli. Yumurta tüketebilirsiniz. Protein, size enerji vereceği gibi, daha sonradan gerginlik verebilecek enerji düşüşünü de engelleyecektir.

Kuşkonmaz: İçeriğinde doğal olarak bulunan folik asit sayesinde kuşkonmaz da sizi rahatlatacaktır. Yoğurdun içine karıştırarak da yiyebilirsiniz.

Fesleğen: Sakinleşmenin en hızlı ve kolay yolu. Yemeğinize ekleyebilirsiniz.

Patates: Karbonhidratlar sakinleşmemizi sağlıyor.

Balık: Depresyondan koruyan besinler arasında.

Badem: İftar ve sahur arasında mutlaka atıştırın.

Havuç: B6 vitaminince zengin olan havuç sinir sistemi için harikadır.

Mantar: Stresle mücadelede B grubu vitaminleri barındıran mantar ve pancar da etkili oluyor.

Hindi: İçerdiği elementler, serotonin ve melatonin üretmeye katkı sağlıyor.

Biber: İçeriğindeki bol vitaminlerle öne çıkan biberin her rengini tüketebilirsiniz.

ELMA YEMEYİ UNUTMAYIN

Antioksidan içeren elma, kalp sağlığının yanı sıra cilt yaşlanmasını da geciktiriyor. İçeriğinde yüzde 85 su, yüzde 12 şeker, organik asitler, soda, fosfor, vitamin A, B1, B2, B5, C, E ve PP bulunan elma kas ve sinir sistemi için önem taşıyor. Bedeni ve zihni yorgunluklarda yatıştırıcı etkiye sahip olan elma sahur yaptıktan sonra yenildiğinde rahat bir uyku veriyor; gerginliği alıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL