Ramazan sofralarının vazgeçilmezi meyan şerbeti

Sıcak ve uzun Ramazan ayında, iftar sofralarında en çok aranan, sıvı gıdalar oluyor. Doğu ve Güneydoğu'da ise bu ihtiyacı meyan şerbeti gideriyor.

GİRİŞ 20.07.2013 11:18 GÜNCELLEME 20.07.2013 11:24 KAYNAK CİHAN
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Meyan kökünden yapılan bu şerbet, mide ve sindirim hastalıklarına da iyi geliyor. Poşetler içerisinde satılan ve Gaziantep ve çevre illerde her gün on binlerce litre tüketilen geleneksel içeceği almak için insanlar metrelerce kuyruk oluşturuyor. Dede mesleği meyan şerbetçiliğini devam ettiren Halil Gezer, taleplere yetişebilmek için sahurdan iftara kadar üretim yaptıklarını söylüyor. İçerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan meyan şerbeti, meyan kökünün içerisine tarçının atılıp, daha sonra teknelere alındıktan sonra suyla ıslatılıp damıtılması yoluyla elde ediliyor.

Gaziantep'te şerbet yapmak için küçük bir mekan oluşturan Gezer'in evinin önünde kuyruk oluşuyor. Sahurda meyan şerbeti için tüm ailesiyle işe koyulan Gezer, iftar saatine kadar çalışarak, taleplere yetişmeye çalışıyor. Gezer şunları söylüyor: "Bizim bölgemizde bu şerbet sevilerek içilir. Çünkü içerisinde hiçbir katkı maddesi yok. Tamamen doğal. İnsanlar, kola niyetine bunu içiyor ve iftar sofralarında sürekli bulunduruyor. Normal zamana göre bizim işlerimiz de bu ayda daha çok artıyor. On binlerce litre meyan şerbetini vatandaşlara yetiştirmek için tüm ailemle beraber çalışıyorum."

Gezer'in kardeşi Himaye Yorguner de işin tekniğini bildiklerini söyleyerek, bunu anlatıyor. Vatandaşlar da meyan şerbetinin vazgeçilmezleri arasında olduğunu kaydedip, kola niyetine tükettiklerini ifade ediyor.

YORUMLAR 1
  • Mehmet ünsal 10 yıl önce Şikayet Et
    Videoasunu izledim. İzleyince içime huzur doldu, bu insanlarda güney doğunun insanları böyle insanları görünce içime huzur doluyor. Zannettim doğuda terör yok, olay yok. Ah şu Ermenistan yok mu yerin dibine giresin inşallah! Böylece doğu ve güney doğudaki kardeşlerimizle huzur içerisinde yaşamaya devam edelim (zaten yaşıyoruz ortalığı karıştıran fitneler var görünenlerde onlar)
    Cevapla