Hollanda'da 17 saatten fazla oruç tutuluyor

Güneşin en geç battığı ülkelerden biri olan Hollanda'da Müslümanlar, 17 saatten fazla oruç tutuyor. Oruç geç açıldığı için teravih namazı ancak gece yarısı kılınabiliyor.

Hollanda'da 17 saatten fazla oruç tutuluyor
GİRİŞ 04.08.2011 12:28 GÜNCELLEME 04.08.2011 12:28 KAYNAK AA

Hollanda'da Müslümanlar orucunu bugünlerde yerel saatle 21.40'ta açıyor. Saat 23.10'da başlayan teravih namazı ise saat 00.30'da tamamlanıyor.

Ramazan ayı bu yıl yabancıların izin dönemine denk geldiği için Müslümanlar arasında önemli yer tutan Türk ve Faslıların çoğu Ramazan'ı kendi ülkelerinde geçiriyor.

Farklı şehirlerde bulunan farklı milletlere ait camilerde kılınan teravih namazına yoğun ilgi gösteriliyor.

Yabancıların en yoğun olduğu şehirlerin başında gelen Rotterdam'da Müslümanların çoğu, teravih namazı için ülkenin en büyük camisi olan Essalammoskee'yi tercih ediyor.

Çift minareli, 1500 kişi kapasiteli cami, teravih vakti bayram yerine dönüyor. Camide her milletten insanı görmek mümkün.

Yüksek minareleri yüzünden yapımı tartışmalara neden olan ve geçen Aralık ayında ibadete açılan cami, 2 bin 600 metrekare büyüklüğünde. Feyeneoord Stadı'nın karşısında bulunan cami, aynı zamanda Rotterdam'ın en uzun yapıları arasında yer alıyor.

Yapımına 8 yıl önce başlanan ve büyük oranda 15. yüzyıl Memluk mimarisinden esinlenerek inşa edilen cami, Dubai'deki Jumeirah Camisi'ne de benzetiliyor. Camide ibadetin yanı sıra kadınlar ve çocuklara yönelik farklı faaliyetlerin düzenlendiği bölümler bulunuyor.

-RAMAZAN İÇİN ÜLKELERİNE GİDENLERİN SAYISI FAZLA-

Hollanda'da yaklaşık 900 bin Müslüman ikamet ediyor. Müslümanlar içinde en büyük kitleye sahip Türk ve Faslıların büyük bir bölümü, izin dönemine denk geldiği için Ramazan'ı ülkelerinde geçirmeyi tercih etti.

Bu nedenle her yıl farklı kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen iftar programları da bu yıl Ramazan'ın sonuna sarkıtıldı.

Hollanda'da son yıllarda İslam karşıtı aşırı sağ söylemler artarken, medyada Müslümanların ibadetlerine ve özellikle Ramazan'a ilişkin yayınlar olduğu dikkat çekiyor. Oruç ibadetiyle ilgili haberler ve Müslümanlarla yapılan röportajlar yayımlanırken, sağlık kuruluşlarıyla eczaneler, Ramazan'da ilaç kullanmak zorunda olan Müslümanlar için bilgilendirici programlar düzenliyor.

Belediye sağlık teşkilatları ile Eczaneler Birliğinin hazırladığı broşürlerde, hem ilaç kullanımına, hem de Ramazan'da sağlıklı beslenmeye dönük bilgiler yer alıyor. Müslümanlar bazı eczanelerden ücretsiz randevu alarak, uzmanlardan ayrıntılı bilgi alabiliyor.

Öte yandan, Rotterdam Belediyesi, namaz kılınabilecek cami, dernek ve lokal gibi yerlerin gece açık kalma sürelerini Ramazan ayı boyunca geç saatlere kadar uzatma kararı aldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL