Hilal için İstanbul'un en tepesine çıktılar

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve beraberindeki heyet, mübarek Ramazan ayının başlangıcı sayılan Ay'ın hilal halini görebilmek için önceki akşam kentin en yüksek noktası Kartal'ın Aydos tepesine (537 m) çıktı.

Hilal için İstanbul'un en tepesine çıktılar
GİRİŞ 20.07.2012 03:10 GÜNCELLEME 20.07.2012 03:10 KAYNAK ZAMAN
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Peygamber Efendimiz'in (sas) 'Yeni ayı gördüğünüz zaman oruca başlayın ve tekrar yeni ayı gördüğünüz zaman orucunuza son verip bayram yapın.' hadis-i şerifinden hareketle Türkiye'de de hilalin görülüp görülmediği bizzat çıplak gözle de izlendi. Ancak hilal görülmedi. İncelemeye dün gece de devam edildi.

Ramazan hilalinin görülmesine İslamî literatürde "rü'yet-i hilal" adı veriliyor. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, Kartal Müftüsü Ümit Çimen, Pendik Müftüsü Ziya Ersin ve Kartal Vaizi Ali Arıcan, önceki akşam Aydos tepesinde yaklaşık 45 dakika gökyüzünü inceledi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Yaran, İslam âlemi için Ay'ın gözlemlenmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Peygamberimiz bugünkü gibi astronomik aletler yoktu. Ay'ın, Güneş'in hareketleri önceden tespit edilemiyordu. O gün yapılacak iş çıplak gözle görmekti. Bugünkü hesaplamalarla çok hassas bir şekilde bilebiliyoruz. Fakat bizler buradaki gözlemlerimizle bir noktada Peygamber Efendimiz (sas) hadisinin gereğini de yerine getirmiş oluyoruz." dedi.

Çeşitli üniversite ve rasathanelerde takvim ve ay hesaplaması yapıldığını belirten Prof. Dr. Yaran, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda da hesaplama ile ilgili birimlerin olduğunu hatırlattı.

YORUMLAR 7
  • Darkstar 11 yıl önce Şikayet Et
    rgemin rumuzlu yorumcuya. adamların işi bu ve gördüğüm kadarıyla da işlerini gerçekten ciddiye alıyorlar. durduk yere çalışanlara çamur atmaya gerek yok bence...
    Cevapla
  • Muhammet Yeter 11 yıl önce Şikayet Et
    halimiz içler acısı!. yeni kameri ayın ne zanman başladığı astronomik olarak bilindiği halde birileri hala "sünnet" diyerek ay kovalamaya çıkıyor her ramazanda. peygamber o zamnda yapılması gerekenin en doğrusunu yapıyordu, biz ise yapılması gerekenin en yanlışını yapmak için yırtınıyoruz. oruca başlama saati olan imsakın, güneşin doğuşunun, ezan vakitlerinin astronomik olarak belirlendiği ve uyulduğu bir ülkede ayın başlangıç saatinin astronomik olarak belli olduğunu ve bütün dünya müslümanlarının aynı gün ramazana başlayıp aynı gün bayram ilan etmesi gerektiği gerçeğini yüzlerce yıldır anlayamayan bir zihniyete ne buyurulur? doğruyu söylediğiniz anda da "sen bu işten anlamazsın" edasıyla ruhban sınıfı dikiliyor karşınıza ve peygamberin sünnetine muhalafetle itham ediliyorsunuz. diyanetse astronomi bilgilerinin ürünü olan kendi takvimlerinde bile astronomiye muhalfet ederek yanlışlarını savunmakla meşgul.
    Cevapla
  • yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    rgemin rgmenin arkadaş. zorun ne anlamadım. bu kıskançlık nedir . sen ordaki müftülerin şoförü falanmısın da akşam akşma seni tepeye çıkardılar yada müftülük sınavlarında müftü mü olamadın dürbün özentilik derken o müftüleri hocaları tanıyonda bir kıskançlığın mı var
    Cevapla
  • GİRESUNLU 11 yıl önce Şikayet Et
    rgemin rumuzlu yorumcuya. sn.yorumcu. yapılan iş bir sünnete dikkat çekmek içindir. islam coğrafyası tamamen parçalanmış durumda bu konuda. türkiye herzaman biz bildiğimizden şaşmayız diyerek diğer islam ülkelerinden farklı zamanda oruç tutup bayram yapıyor. yapılan iş sünneti yerine getirmek ve bun adikkat çekmek. gönderse birini burada haber olmaz ve bu sünnetten çoğu kimsenin haberi olmaz. şimdiye kadar olmadığı gibi.
    Cevapla
  • gurbuz gurbuz 11 yıl önce Şikayet Et
    hilal her zaman görünmez. bu sene hilal avrupa ve asyada hiç bir yerde görünmeyecek zira açılardan dolayı, belki büyük teleskoplarla güney amerikanın batı sahilinden hava uygun olursa görülebilecek. sorarım arkadaşlara peru da kiler kapalı havadan dolayı göremedilerse nasıl yerine getireceksiniz sünneti? bu gece de göremeyecek ama şaban 30 oldu artık başlamımız gerek diyeceksiniz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle