Oruç tutanların tercihi dikenli incir

Adana ve Mersin'de kayalık arazilerde kendiliğinden yetişen, bu yönüyle tamamen organik olan ''dikenli incir'' tezgahlarda yerini aldı.

Oruç tutanların tercihi dikenli incir
GİRİŞ 26.07.2012 12:03 GÜNCELLEME 26.07.2012 12:03 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Mersin'in Tarsus ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarsus ve çevresindeki kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda kendiliğinden yetişen dikenli incirin tamamen organik bir ürün olduğunu söyledi.

Akdeniz iklimine özgü kaktüslerin meyvesi olan dikenli incirin ''Hint inciri'' veya ''Frenk inciri'' olarak da bilindiğini belirten Ergezer, 5-10 santimetre uzunluğunda, kırmızı, sarı ve turuncu renklerde kabuğu bulunan, etli bir meyve olan dikenli incirin içinde çok sayıda çekirdek bulunduğunu bildirdi.

Ergezer, Adana ve Mersin'de yaygın olarak yetişen bu ürünün hasadının köylüler tarafından yapıldığını belirterek, köylü kadınlar tarafından sabah erken ve akşam geç saatlerde toplanan dikenli incirlerin 400 tanesinin 20 liradan alıcı bulduğunu söyledi.

Ali Ergezer, ''Günde ortalama 5 sandık toplandığı düşünülürse oldukça iyi bir gelir. Dikenli incirin toplanmasında sabah erken ve akşam geç saatlerin tercih edilmesindeki neden, dikenlerin o saatlerde uçmaması. Ürünün dikenleri öğlen saatlerinde uçuşarak batabiliyor'' dedi.

-Sindirim sistemini çalıştırıyor-

Ergezer, yaklaşık 36 köyde taşlık arazide yetişen dikenli incirin sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğinin uzmanlarca da açıklandığını kaydederek, ''Açlık hissini bastırması dolayısıyla oruç tutanlar tarafından da tercih ediliyor. C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini artırırken güç ve zindelik veriyor. Ayrıca şeker hastalarına iyi geldiği ve kolesterolü düşürdüğü biliniyor. Ürünün hasadı başlayalı 10 gün oldu. Dikenli incir, Adana ve Mersin'de tablalarda eldivenle soyulup buz kalıplarında soğutularak satılıyor ve ilgi görüyor'' dedi.

Dikenli incirin Adana ve Mersin'in köylerinden tüccarlar tarafından alınarak Çukurova'nın her yerinde satışa sunulduğunu belirten Ergezer, şunları söyledi:

''Bölgede yıllık 2 bin tona yakın ürün elde ediliyor. Akdeniz iklimine özgü dikenli incir Ege Bölgesi'nde de var ama bizimkinin tadı daha iyi. Bu anlamda dikenli incir bölgemizin yazın en aranan ürünü oldu. Bu yıl Ege'den de talep var ürünümüze. Dikenli incirin insan sağlığına etkileri çeşitli üniversitelerde araştırılıyor. Amacımız bu ürünümüzü daha iyi tanıtarak tüketimini artırmaktır. İlçede dikenli incirin pazarlanması noktasında sıkıntı yaşanıyor. Pazarlamasını bilmediğimiz için başka şehirlerden tüccarlar kentimize gelerek ürünü satın alıp gidiyorlar. Umarım gelecek dönemlerde bu ürünü daha iyi değerlendirerek hak ettiği değeri görmesini sağlarız. Toplanması zahmetli olan dikenli inciri tescil etmek istiyoruz.''

Talebe göre günde 3-5 kasa dikenli incir satan seyyar satıcılar, incirin tanesi 50 kuruş, 3'ü 1 liradan alıcı bulduğunu belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL