Bizi yaratan Allah'ı neden göremiyoruz?

Allah tarafında yaratılan birçok nesneyi görüyoruz da bizi yaratan Yüce Mevla'yı neden göremiyoruz. Allah'ı göremeyişimizin pek çok sebebi vardır.

Bizi yaratan Allah'ı neden göremiyoruz?
GİRİŞ 30.07.2012 05:09 GÜNCELLEME 30.07.2012 08:34 KAYNAK ZAMAN
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Bunlar dört madde hâlinde özetlenebilir:

1. Yaratılış kapasitemiz Allah'ı görebilecek bir güçte değildir. Çünkü görme, ihâta yani her şeyiyle kuşatma, içine alma meselesidir. Mesela mikro âlemde virüsleri, bakterileri, makro âlemde ise kâinatın tamamını göremiyoruz. Gözlerimizin bir görme kapasitesi vardır ve bu konuda onlar yetersiz kalırlar.

2. Allahu Teâlâ'nın benzer ve zıddı yoktur. Bizim varlık âleminde bir şeyi görüp onu bilmemiz o şeyin benzerinin veya zıddının olması sebebiyledir. Soğuk olmasaydı sıcağı, ışık olmasaydı karanlığı bilemezdik. O yüzden Allah'ı kavrayabilmemiz mümkün değildir. Çünkü O'nun varlıkta ne bir benzeri ne de bir zıddı vardır.

3. Rabb'imiz şiddet-i zuhûrundan dolayı gizlidir. Yani Rabb'imiz, gözün görme sınırlarını aşan bir tarzda meydana çıkmasından, azamet ve ihatasından dolayı gizlenmiştir. Bunu güneş misaliyle anlatmaya çalışalım: Eğer güneşi bütün gökyüzünü kuşatacak, dünyanın dört bir yanına ışıklarını verecek derecede büyütmek mümkün olsaydı, artık onu görmemiz mümkün olmazdı. Çünkü güneşin sürekliliğiyle, gece ortadan kalkıp her an gündüz olacağı için, güneşin ne olduğunu bilmemiz, ışıktan söz etmemiz de mümkün olmayacaktı. Tasarrufu dışında bir ânın dahi düşünülemeyeceği Allah da, varlığını kâinatta kesintisiz olarak her an, her saniye, hayat, ilim, rahmet, irade ve kudret gibi sıfatlarıyla öyle şiddetli hissettirmektedir ki, varlığı, gaflet sahiplerinin nazarında düşünülemez ve hatıra getirilemez oluyor.

4. İmtihan dünyası bunu gerekli kılmaktadır. Herkes, gözüyle Allah'ı görseydi o zaman imtihan sırrı ortadan kalkardı. Bu durum imtihan yapan bir öğretmenin, soruları sorduktan sonra cevabını yazdırmasına benzerdi. Maksat inananla inanmayanın, iyiyle kötünün ortaya çıkması olduğuna göre Allah, imtihanın gereği olarak kendisini gizlemiş, ama eserleriyle varlığını akıl gözlerimize sunmuştur.

YORUMLAR 6
  • bir kul 11 yıl önce Şikayet Et
    temaşa,seyir,görme,ruyet!. dünyada allah ı görme,ruyet zaten ayetle sabit ki peygamberler dahil hiç kimse için mümkin değil, ayetin ifadesiyle ''..olacak iş değil''.. cennette de allahu alem..sonsuz nimetlerini seyir olsa gerek,zatını değil..ama umarım cennet ehli oluruz ve görme de zatı üzere olur,temenni başka hal başka tabi..
    Cevapla
  • Gökhan SERT 11 yıl önce Şikayet Et
    allah hem zahir, hem batın'dır. peygamberimiz (sav) "nefsini bilen rabbini bilir" buyuruyor. o halde nefsimizi bilmek içinde nefis terbiyesinden geçmemiz gerekiyor. bu terbiye, terbiye görmüş bir insan tarafından verilir. o insanlar bize ötelerin ötesinde olan allah inancından çok, sana senden daha yakın olan bir allah inancını aşılar. kalbine sevgi tohumlarını atarak işe başlar....
    Cevapla
  • İbrahim Dursun 11 yıl önce Şikayet Et
    dünya da allahı (cc) neden göremiyorsun?!?!...sana eserini /sarayını görmen yetmez mi?..-1 . evde neden 200 v oltluk (ya da daha az)elektirik kullanıyorsun canım?..elektrik barajından santralinden çıkan enerjiyi ilk etapta eve alsan olmazmıydı?....bu bir misal şüphesiz...:):):)....ramazanınız hayırlı olsun..inşaallah emirlerine uyarsak/ şükrederek yaşarsak ve kazananlardan olursak, ahirette ayın ondördü gibi göreceğiz..vesselam
    Cevapla
  • BAYRAM BUDAK 11 yıl önce Şikayet Et
    boş yazı. madde1 de demişki mikro alemde bakterileri göremiyoruz makro alemde dağları göremiyoz yok gözümüzün kapasitesi bu kadarmış falan filan allah isteseydi görürdük onun dışında bir açıklaması yok peygamberler bile görmemişken sen ne acayip yazılarla kafanı yoruyorsun
    Cevapla
  • Turgay Bozkurt 11 yıl önce Şikayet Et
    aslında çok çok basit.. eğer o görülebilir olsaydı o asla allah olamazdı ki. :))) ben görülebilir bir şeye allah demem. allah hiç bir aklın asla eremeyeceği, gerçekteki tek gerçekliktir. geri kalan herşey onun isteği ile varmış gibi olan şeylerden ibarettir :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle