300 yıllık cami odun niyetine yakılacaktı

Samsun'da bu kadar da olmaz dedirten bir olay yaşandı. Ahşaplar yakılması için fırıncıya satıldı. Kaymakam olaya müdahale edince, tarihi eser kurtarıldı. Cami yeniden inşa edildi.

300 yıllık cami odun niyetine yakılacaktı
GİRİŞ 01.08.2012 08:12 GÜNCELLEME 01.08.2012 11:20 KAYNAK BUGÜN
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Samsun'un Salıpazarı ilçesine bağlı Yenidoğan köyünde bulunan 300 yıllık ahşap cami, betonarme yeni caminin yapılmasının ardından yakılması için fırıncıya satıldı. Durumdan haberdar olan Ladik Kaymakamı Kadir Perçin, fırıncıya 50 lira fazla ödeyerek ahşap camiyi satın aldı. Cami yakılmaktan son anda kurtuldu. Kadir Perçin, ilçede ahşap yapıları gelecek kuşaklara aktarmak için 'Ambar Köy' projesi başlattıklarını söyledi.

ODUN NİYETİNE YAKILACAKTI

Proje kapsamında ahşap camiler bulmak için 21 kişilik araştırmaekibi oluşturduklarını belirten Perçin, şöyle devam etti: ''Ekiplerimiz Salıpazarı ilçesinde kullanılmayan ahşap ambarları ararken, Yenidoğan Mahallesi'nde 300 yıllık ahşap camiye rastladı.

Caminin odun olarak yakılması için bir fırıncıya satıldığını tespit ettik. Ahşap caminin yanına beton cami yapıldığı için caminin sökülüp tahtalarının odun olarak yakılması için bin 450 liraya fırıncıya satıldığını ifade ettiler. Biz de 50 lira daha fazla vererek camiyi geri aldık.'' Tamamı ahşap olan caminin 300 yıl içinde 3 kez yer değiştirdiğini anlatan Perçin, 200 metrekarelik caminin daha önce sökülüp küçültüldüğünü belirtti

Perçin, caminin 64 metrekare ve iki katlı olarak Ambarköy'ün içinde orijinaline dokunulmadan yeniden inşa edildiğini kaydetti. Çatı ve giriş haricinde tamamen kendi orijinal parçalarıyla monte edildi. Camiye Osmanlı şeyhülislamlarından Ladikli Mehmet Efendi'nin ismi verildi.

YORUMLAR 5
  • Benim Kelimelerim... 11 yıl önce Şikayet Et
    odun !!!. nihayet odun tipi insanları bulduk !!!
    Cevapla
  • daussıla 11 yıl önce Şikayet Et
    asıl o köylüleri odun diye süreceksin fırına. başka bir şeye yaramazlar cahilliği bıraktım ben bedevilik diyorum.terbiyesiz insanlar hiçmi tarih şuuru yok ancak boş boş yaşamakla meşğulsünüz biraz ilim be incelik öğrenin.beton camiiden başka ne dikebilirsiniz zaten incelijk ve zerafet olsa camiyi fırıncıya satmazsınız.kaymakam beye teşekkürler o cahillere iyi bir ders vermiş.yüzyıllık cami kafaya göre değiştirilirmi yaa bu millete gerçekten iyilik yaramaz arkadaş.şöyle camileri yıkıpda ruhsuz ve şevksiz beton yığınlarını dikip gert gert birşey yapmış gibi göğüs kabartanlara sinir oluyorum.
    Cevapla
  • Talha Ünal 11 yıl önce Şikayet Et
    300 yıllık bir camiyi fırıncıya odun olarak satan zihniyete insanlara. ben ne diyeyim ne yorumu yapayımki. söyleyecek söz varmı. kaymakamdan allah razı olsun.
    Cevapla
  • ihsan bulut 11 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl zihniyet. satan adamları hapse atmak lazım, bu kadar cahil olunmaz ya
    Cevapla
  • TUNCER ÖCAL 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık.... kendi kültürüne bu kadar düşman başka bi millet var mı bilmiyorum.önce kültürümüze sahip çıkmıyoruz,sonra da başka kültürleri örnek alıyoruz...
    Cevapla