TDV'den ''fitre ve zekatlar Arakan'a'' çağrısı

Türkiye Diyanet Vakfı, ''Vatandaşlarımız zekat ve fitrelerini de Arakan'daki Müslümanlara bağışlayabilir''

TDV'den ''fitre ve zekatlar Arakan'a'' çağrısı
GİRİŞ 06.08.2012 11:53 GÜNCELLEME 06.08.2012 12:04 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdür Vekili İsmail Palakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın öncülüğünde TDV tarafından Arakan'daki Müslümanlar için yardım kampanyası başlatıldığını hatırlattı.

Arakan'daki Müslümanlara soykırım uygulandığını ve onlara yardım eli uzatmak için geçen hafta harekete geçtiklerini belirten Palakoğlu, tüm operatörlerden 5 lira karşılığı 5601'e kısa mesaj atarak, vakfın internet sitesinden, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın ilgili hesaplarından yardım yapılabileceğini bildirdi.

Yardımların 2 Ağustos itibarıyla 9 milyon 308 bin 448 liraya ulaştığını ifade eden Palakoğlu, kampanyanın Ramazan Bayramı'na kadar devam edeceğini ve sadece nakdi yardım kabul ettiklerini söyledi.

Kampanya gösterilen ilgiden memnun olduklarını da dile getiren Palakoğlu, ''Vatandaşlarımız sadece bağışlarını değil, zekat ve fitrelerini de Arakan'daki Müslümanlar'a bağışlayabilirler'' diye konuştu.

-Gıda paketleri dağıtıldı-

TDV Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun da kampanyanın başlamasının ardından vakıf görevlilerinin bölgeye hareket ettiğini belirtti. Arakan'a resmi yollarla girmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Tutkun, bu bölgedeki Müslümanlar'ın bir bölümünün Bangladeş'e sığındığını vurguladı.

Bangladeş'te bölgeden kaçan 100 bine yakın mültecinin yaşadığını, olayların ardından 30 bin kişinin daha gittiğini bildiren Tutkun, ''Müslümanların kaldığı kamplara ulaşan vakıf görevlilerimiz yardım faaliyetlerine başladı'' dedi.

Mültecilerin barındığı alanların ve imkanlarının kısıtlı olduğunu ifade eden Tutkun, buradaki Müslümanlar'ın ancak dışardan gelen yardımlarla hayatta kalabildiklerini söyledi. 300 aileye gıda paketi verdiklerini belirten Tutkun, bölgede muson yağmurlarının etkili olduğunu bunun da yardım dağıtımında sıkıntı oluşturduğunu aktardı.

Kamplardakilerin yağmurdan korunmaları için branda, naylon dağıtacaklarını söyleyen Tutkun, Arakan'dan kaçışların hala devam ettiğini bildirdi. Gıda paketi dağıtımına ramazan ayı boyunca devam edeceklerini ifade eden Tutkun, Bangladeş hükümetinin bölgeye yardım edilmesini sağlayacak yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini de vurguladı.

''Yağmurlarla bulaşıcı hastalıkların da yaygınlaşması söz konusu'' diyen Tutkun, bölgede sağlık konusunda uzman sivil toplum kuruluşlarının olduğunu, kendilerinin de kamptakilere sağlık malzemesi yardımında bulunacaklarını belirtti.

İzin verilmesi durumunda kamplardaki Müslümanlar için kalıcı yardımlar yapmak istediklerini açıklayan Tutkun, ''Uzun soluklu bir çalışma yapmak istiyoruz, ancak bunun gerçekleşmesi için gerekli izinlerin verilmesi gerekiyor. Bu da ancak uluslararası toplum tarafından sağlanabilir. Bölgedeki insanların dertlerine kalıcı çözümler getirecek okul, sağlık ocağı gibi yardımlar yapmayı istiyoruz'' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL