Hatimle teravih kılmak bir aşk meselesi

Diyarbakır' da bin yıllık tarihi Rağibiye Camisi'nde yarım asırdır teravih namazları hatim ile kılınıyor.

Hatimle teravih kılmak bir aşk meselesi
GİRİŞ 12.08.2012 16:44 GÜNCELLEME 12.08.2012 16:44 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Merkez Sur ilçesi, Balıkçılarbaşı Semti'nde 1003 yılında inşa edilen tarihi Rağibiye Camisi'nde ramazan geleneği haline gelen uygulamada her gün bir cüz ile teravih namazı kılan cemaat ramazanın bitiminde Kuran'ı Kerim'i hatmetmiş oluyor.

Bu sevaba nail olmak isteyen cemaat, kilometrelerce yol katederek bin yıllık camiyi tercih ediyor.
İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rağibiye Camisi'nin kentteki en eski camilerden biri olduğuna dikkat çekerek, teravih namazlarının kentte hatim ile sadece bu camide kılındığını söyledi.

Kendisinin de tarihi Rağibiye Camisi'nde yarım asırdır cüz ile teravih namazı kılındığına tanık olduğunu ifade eden Erdoğmuş, ''Rağibiye Camisi Diyarbakır'da yarım asırdır cüz ile teravih kılınan ilk cami olarak diğer camilere de emsal oldu. Cemaatin yoğun ilgi gösterdiği bu uygulamayı yaygınlaştırmak için 6 ilçedeki birer camimizde de uygulamayı bu ramazan ayında başlattık'' dedi.

-''Hatimle teravih kılmak bir aşk meselesi''-

Rağibiye Camisi İmam Hatip'i Yahya Karayel, 6 yıldan bu yana görev yaptığı camide cemaate hatimle teravih namazı kıldırdığını, cemaatin 6 yıldır her ramazan ayında teravih namazını eksiksiz kıldığına dikkat çekti.
''Hatimle teravih kılmak bir aşk meselesi. Aşk olursa inanıyorum ki cüz ile teravih kılmak zor gelmeyecektir'' diyen Karayel, kilometrelerce yol katederek Rağibiye Camisi'ni tercih eden cemaate teşekkür ettiklerini belirtti.

Bu camide görev yaptığı için mutlu olduğunu ifade eden Karayel, ''Bu kutsal vazifeyi hep beraber yapıyoruz. Diyarbakır'da 50 yıldır sadece bu camide hatimle teravih namazı kılınıyor. Cenab-ı Allah bize bu görevi nasip etti, biz de görevimizi en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Bunu bir şeref olarak addediyorum. Bugüne kadar hatimle teravih namazı kılma bu camiye özgü idi. Ancak müftülüğümüz 6 camide daha bu uygulamayı başlattı. Bizi yalnız bırakmayan cemaatimizden Allah razı olsun'' dedi.

-35 yıldır hatim ile teravih namazı kılıyor-

Cami cemaatinden Hacı Hikmet Bulak, 35 yıldır aralıksız teravih namazlarını hatimle Rağibiye Camisi'nde kıldığını belirtti.

Bulak, teravih namazlarının burada hatim ile kılındığı için başka camilere gitmediğini ifade ederek, ''Teravih namazlarının bu şekilde kılmak benim için de bir gelenek oldu. Bizden büyükler 50 yıl önce de bu camide teravih namazı kılındığını söylüyorlar. Onların bir çoğu hayata veda etti. Ben de birçok kişi gibi buranın müdavimiyim. Her ramazan mutlaka burada teravih namazı kılarım'' diye konuştu.

Cami cemaatinden Sabahattin Parlakyıldız, 11 yaşındayken babasının elinden tutarak teravih namazı kılmak için geldiği camiye 26 yıldır her ramazan ayında aralıksız geldiğini ifade etti.

Caminin tarihi hakkında da araştırma yaptığını anlatan Parlakyıldız, ''Cami 1003 yılında Defterdar Ali Paşa tarafında inşa edildi. Caminin ilk ismi Defterdar Camisi'dir. 18. yüzyılda Müderris Ragıp bey tarafından onarıldığı için Rağibiye adı verilmiştir. Daha sonra da Hacı Osman bey tarafından onarıldığı için bir dönem adı 'nakipler' olarak biliniyordu. Hacı Osman Efendi ramazan ayında hatimle namaz kılınması için tüm masraflarını karşılayarak hafız getirirmiş'' dedi.

Fahri müezzin Mehmet Şerif Güler ise, ramazan boyunca her gün 10 kilometre yol katederek Rağibiye Camisi'ne geldiğini, 20 kilometre uzaklıktan bile gelen cemaatin olduğunu söyledi.

Güler gençleri Kuran'a davet etmek için bu uygulamanın faydalı olduğunu anlatarak, yeni nesilin bu şekilde Kur'an'a olan ilgisinin de artacağına inandığını belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL