Şeker hastaları da gönül rahatlığıyla yiyebilecek

Ramazanın vazgeçilmez tatlısı güllacı şeker hastaları gönül rahatlığıyla yiyebilecek.

Şeker hastaları da gönül rahatlığıyla yiyebilecek
GİRİŞ 01.07.2014 11:26 GÜNCELLEME 01.07.2014 11:27 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazanda şeker hastalarını da düşündüklerini ve onlara özel güllaç yaptıklarını belirten Güllü, "Bu sene özellikle şeker hastalarından 'güllaç yiyemiyoruz' diye şikayet geldi. Biz de diyet güllaç yaptık" dedi.

Güllü, stevianın Brezilya'da yetişen bir bitki türü olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Süt kaynadıktan sonra şeker yerine güllaca stevia bitkisinin özünü koyuyoruz. Bu bitkinin 1 gramı, 2 kilogram şekere eşit. Güllaçtaki fındık ve fıstığın zaten şeker hastalarını iyileştirici özelliği var. Şeker yerine de bunu koyduğunuzda gayet sağlıklı bir tatlı oluyor. Dilimini de normalden daha küçük keserek paketliyoruz. Bu sene şeker hastaları da gönül rahatlığıyla güllaç yiyebilecek."

"Güllaç bir saray tatlısıdır"

Nadir Güllü, içindeki malzemelerin besleyicidolayısıyla güllacın sağlığa faydalı oluğunu belirterek, "Güllaç, bir saray tatlısıdır. Ana maddesi süt olduğu ve sindirimi kolay olduğu için özellikle ramazan ayında ön plana çıkıyor ve aşırı talep oluyor. Ramazan bitince talep de bitiyor. Biz ramazanda günde yarım ton güllaç satıyoruz" ifadelerini kullandı.

Güllaç yapmanın püf noktaları

Güllaç yapmanın inceliklerini anlatan Güllü, güllaç yapraklarının kenarlarının ve ortasının ince olması ve kesinlikle küf kokmaması gerektiğini vurguladı.

Güllü, güllaç yapmanın basit gibi göründüğünü fakat zor olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Güllaç yaparken köy sütü kullanmak çok önemlidir. 12 kişilik güllaç için 3 litre süt, 750 gram şeker, 1 yemek kaşığı gül suyu, 250 gram fıstık içi, 250 gram hindistan cevizi, 250 gram pudra şekeri ve 400 gram file fındık kullanıyoruz. Güllaç yapraklarını ıslattığımız şekerli süt, ılıktan biraz daha sıcak olmalı, elimizi hafif yakmalı. Bu çok önemli bir nokta. Bu şekildeki sütle ıslattığımız 6 yaprağın üzerine file fındık, hindistan cevizi ve pudra şekeri karışımını döküyoruz.

Daha sonra 6 yaprağı daha sütle ıslatarak üzerine koyuyoruz. Bu işlemden sonra kalan sütü tatlının üzerine hemen döküyoruz. Burada en önemli püf noktalarından biri, tatlıyı hazırladıktan sonra geriye kalan sütü vaktinde dökmek. Bu sütü daha sonra koyarsanız çekmez. Sütü koyduktan sonra tatlı sütü çekene kadar 4-5 dakika bekliyoruz. Ardından süslemeyi yapıyoruz."

Güllacın ılıkken buzdolabına konulmaması gerektiğini dile getiren Güllü, güllacın yapıldıktan sonra bir gün içinde soğuk olarak tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL