Çay üreticisi ramazanda zorlanıyor

Doğu Karadeniz'de 787 bin dekar alanda yaş çay üretimi yapan yaklaşık 200 bin müstahsil, sıcak ve uzun ramazan günlerinde çay hasadında zorlanıyor.

GİRİŞ 12.07.2013 15:17 GÜNCELLEME 12.07.2013 15:32 KAYNAK AA

Genellikle mayıs ayı sonunda başlayıp, ekim ayı sonunda tamamlanan çay hasadının ikinci sürgününün ramazan ayına denk gelmesi, müstahsilin işini güçleştiriyor.

Üretici, oruca ve sıcak havaya rağmen çay hasadına devam ediyor.

Çayın bahçeden toplanıp, bardakta tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen süreçte büyük emek harcayan yaş çay üreticisi, sabahın erken saatlerinde bahçelere girip makasla kestiği çayı, torbalarla çay alım evine götürüyor. Yaş çay müstahsili bir sürgünde hasadı yaklaşık 20 günde tamamlıyor.

Çay üreticisi Mustafa Akkaya yaptığı açıklamada, 71 yaşında olduğunu, sıcak havadan dolayı tam gün ne kendisinin ne de gençlerin çalışamadığını belirterek, ''Sabah 06.00 gibi çay bahçesine geliyoruz, öğlene kadar topluyoruz, sonra dinlenmeye gidiyoruz. Sıcak hava bizi çok etkiliyor, onun için akşama kadar çay toplayamıyoruz. Ramazan ayında çay toplamak normal zamana göre daha zor'' dedi. Emine Yazıcı ise ramazan ayında çay toplamanın zor olduğunu ifade ederek, ''Sabah erken saatlerde çay bahçesine geliyoruz. Sıcak havadan dolayı öğlene doğru bahçeden çıkmak zorunda kalıyoruz. Ramazada çayı toplanması daha kolay yerlerden topluyoruz. Hava serin olursa dayanabildiğimiz kadar toplamaya çalışıyoruz'' diye konuştu. Sabah namazından sonra çay bahçesine gittiğini anlatan Şeref Kar ise serin havalarda su sıkıntısı çekmediğini belirterek, ''Bedenen çalıştığımız için hava sıcak olunca zorlanıyoruz. Enerjimizi tasarruflu kullanmaya çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı. -''Üreticilerimiz acele etmesin''- Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, havaların sıcak olmasından dolayı ürün kaybı yaşandığını, bu nedenle üreticilerin acele etmemesi gerektiğini söyledi. İkinci sürgün çay alımına haziran ayında başlandığını hatırlatan Mavi, ''Hava sıcaklıkları bazı yerlerde erken verime sebep oldu. Çayı erken olgunlaşan vatandaşlar ramazan ayı gelmeden hasadını yaptı'' dedi. Ürünü geç olgunlaşan vatandaşın mecburen ramazan ayında çay toplamak zorunda kaldığını belirten Mavi, ramazan ayıda çay toplamanın zor olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: ''Ramazan ayında çay toplamak zor. Yaklaşık 17 saat oruç tutuluyor. Zaman zaman yağış olmasına rağmen hava sıcaklıkları üreticinin zor şartlarda hasat yapmasına neden oluyor. Üreticimiz şartlarını da biraz kendisi belirlemesi lazım. Çay bahçesinde uzun süre vakit geçirirlerse rahatsızlanabilirler. Çay hasadında bir gecikme söz konusu olmadığı için üretici acele etmesin, çayın olgunlaşmasını beklesin.''

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL