Burada orucu topla değil tüfekle açıyorlar

Muş'un Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesindeki yaylacılar, ramazan ayında iftar topu yerine silah sesiyle iftar vaktinin geldiğini birbirlerine haber veriyor.

Burada orucu topla değil tüfekle açıyorlar
GİRİŞ 22.07.2013 10:56 GÜNCELLEME 22.07.2013 10:56 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Her yıl mayıs ve kasım ayında kente 40 kilometre uzaklıkta bulunan Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesine gelen yüzlerce aile, burada yaklaşık 50 ayrı oba kurup, hayvanlarını besliyor.

Yaylacılar, yerleşim yerlerine uzak olan yaylada iftar saatini ise farklı bir uygulamayla duyuruyor. Yabani hayvanlardan korunmak amacıyla beraberlerinde getirdikleri silahlarını nöbetleşe kullanan vatandaşlar, iftar saatini silah atışıyla haber veriyor.

Her yıl bu yaylaya geldiğini belirten Naim Çelik, yakın çevrede hiçbir yerleşim yeri olmadığı için ezan sesini duymadıklarını söyledi. Ramazanda ezan sesi duymadıkları için oldukça zorlandıklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Şehir merkezlerinde vakit geldiğinde iftar topu ateşlenip, ezan okunuyor ancak bizim böyle bir imkanımız yok. Biz de iftar vakitlerinde, her gün farklı bir aile üyesi herkesin duyup görebileceği bir yere çıkıp, saatini kontrol ettikten sonra silahıyla havaya birkaç el ateş ederek iftar vaktinin geldiğini bildiriyor. Yakınlardaherhangi bir yerleşim yeri almadığı için bizde bu şekilde anlaşıyoruz."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL