Sahurda davul yerine kemençe

Karadeniz'in geleneksel halk çalgısı kemençe, Giresun'un Görele ilçesinde ramazan davuluna eşlik ediyor

Sahurda davul yerine kemençe
GİRİŞ 29.07.2013 11:54 GÜNCELLEME 29.07.2013 13:56 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazan davulcusu Yusuf Kavcı ile kemençe ustası Samet Can Gülşen, sahurda birlikte ilçenin sokaklarında gezerek davul ve kemençe çalarak vatandaşları sahura kaldırıyor.

Samet Can Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada kemençenin Görele için önemli bir enstrüman olduğunu söyledi.

Ramazan davulcusu Yusuf Kavcı ile tanıştıktan sonra sahurda birlikte çalma teklifinde bulunduğunu belirten Gülşen, "Geçmiş yıllarda bazı yerlerde o yöreye özgü enstrümanlar çalınarak insanların sahura kaldırıldığını görmüştüm. 'Neden bizler de Görele halkını kemençe ile sahura kaldırmayalım' diye kendi kendime düşündüm. Konuyu Yusuf ağabeye açtım. Fikrim onun da hoşuna gitti ve uygulamaya karar verdik. Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren de Görele halkını sahura davul ve kemençe eşliğinde kaldırıyoruz" dedi.

Ramazanın ilk günlerinde sahur vakti kemençe çalınmasının garipsendiğini ancak ilerleyen günlerde olumlu yaklaşımlar almaya başladıklarını ifade eden Gülşen, şöyle devam etti:

"Görele halkı için kemençe olmazsa olmaz bir enstrümandır. Ne var ki, bugüne kadar ilçede sahur vakitlerinde hiç kemençe çalınmadığı için ilk günlerde çok garipsendi. Hatta 'Kemençe ile insanlar sahura mı kaldırılır?' diyenler bile çıktı. Görele halkı da kemençeyi çok sevdiği için ilerleyen günlerde insanların fikirleri değişmeye başladı. Kemençe sesiyle sahura uyandırılmak çok hoşlarına gitti. Kemençe sesini duyanlar pencerelere ve balkonlara çıkıyor, söylediğimiz manileri, yöreye özgü şarkılarımızı dinliyor, hatta horon tepenler bile oluyor."

Kemençe bahşişi artırdı

Ramazan davulcusu Yusuf Kavcı ise, sahurda kemençe çalmalarının ramazan bahşiş miktarını geçen yıllara göre 2-3 kat artırdığını vurguladı.

Yaklaşık 40 yıldır mesleğini sürdürdüğünü dile getiren Kavcı, "Bu ramazan halkımızı davulun yanı sıra kemençe ile sahura kaldırıyoruz. Kemençe ile sahura uyandırılmak ilçe halkının çok hoşuna gitti. Zaten kemençeyi çok seven insanlarız. Kısa zamanda insanlar alıştı. Kemençe ile insanları sahura uyandırmamız bahşişimizi de artırdı. Kemençe sesinin büyüsüne kapılan bize bol bol bahşiş veriyor" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL