30 yıllık teravih kardeşliği

Gaziantep'te yaşayan 75 yaşındaki Fatma Kara'nın 30 yıl önce evinde başlattığı bir gelenek bugün hâlâ devam ediyor.

30 yıllık teravih kardeşliği
GİRİŞ 01.08.2013 19:46 GÜNCELLEME 01.08.2013 19:46

Fatma Hanım, kışın evin içinde yazın da bahçede komşularıyla beraber teravih namazı kılıyor. Teravih namazının müdavimleri değişse de Fatma Hanım komşuları gıybetten uzak tutan bu geleneği devam ettirmek istiyor.

Gaziantep'in Şehitkâmil Belediyesi'ne bağlı Çıksorut semtinde, geçmişten günümüze örnek bir teravih geleneği sürdürülüyor. Teravihin müdavimleri yıllardan bu yana değişse de gelenek uzun yıllar süreceğe benziyor. Evini arkadaşlarına açan Fatma Kara, dedikodu ve gıybetten uzak, manevi bir ortamda nefes almanın kendilerini rahatlattığını, ömrü yetene kadar da bu güzelliği devam ettirmeye çalışacağını söylüyor. Kara, bu güzel adımın başlangıcını anlatırken, "30 yıl önce cami çıkışında komşulara böyle bir tavsiyede bulundum. Onlar da kabul ettiler." diyor.

Kış aylarında evin içini dolduran cemaat, yazın da bahçeye serilen halıların üstünde, yıldızların altında ibadetlerini yapıyor. Sayı, zaman zaman değişiyor. 30 kişiye kadar çıktığı olmuş. Kadın oldukları için teravih namazlarını ayrı ayrı kılıyorlar ama sadece bununla kalmıyorlar. Bahçe adeta bayanlardan oluşan bir mahalle meclisi durumunda. Dertlerini paylaşıyorlar, sıkıntılara birlikte çözüm yolu arıyorlar. Kur'an okurken, dini meseleler hakkında da birbirlerine danışıyorlar, bilmediklerini öğreniyorlar. 30 yıl içerisinde cemaatin içerisinden ahirete intikal edenler olduğu gibi, evlenen ya da mahallesini değiştirenler de olmuş. Ancak sayı bu sefer genç kuşakla tamamlanmış. Çocuklar da büyüklerinin yanında saf tutmaya başlamış.

Cuma geceleri Yasin-i Şerif okuduklarını söylüyor Fatma Kara. Mahalledeki insanların güzel hasletler edinmesinde küçük bahçenin büyük payı olduğunu belirtiyor. Ölene kadar da bu geleneği devam ettirme niyetinde: "Aramızdan göçenler de oldu, gelin gidenler de. Allah (cc) bugünü elimizden almasın." Hatice Güçlü ve Adile Güngör de 15 yıldan bu yana geleneğin bir parçası. Komşular arasındaki dayanışmanın kendilerini güçlü kıldığını anlatıyor ve evde oturmak yerine güzel sohbetin içerisinde yer almanın kendilerini mutlu ettiğini ifade ediyor. Birsel Ayhan ise ekibin yeni üyelerinden. Henüz 20 yaşında. Faydalı şeylerle vakit geçirdiklerini aktarıyor:

"Dedikodu, gıybet gibi duygulardan uzaktayız. Burada büyüklerimizle daha güzel şeyler paylaşıyoruz ve dinliyoruz." 3 yıldan bu yana teravih programına katılan 18 yaşındaki Özlem Demirkıran da öğrendiklerinin hayatlarına olumlu yansımalarının olduğunu dile getiriyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL