Ramazan neden her yıl 10 gün önceye geliyor?

İstanbul Müftülüğü Baş Vaizi Mustafa Akgül, Kanal 7’de ‘Biz Bize’ programında Ramazan ayının her yıl 10 gün önceye gelmesini değerlendirdi.

GİRİŞ 18.06.2015 15:11 GÜNCELLEME 18.06.2015 15:36 KAYNAK HABER7

Kanal 7 ekranlarında Ramazan ayı ile birlikte yepyeni bir program başladı. Hilal Ergenekon’un sunumuyla ekrana gelen ‘Biz Bize’ Ramazan’a özel konu ve konuklarıyla Kanal 7’de izleyiciyle buluşuyor. Programın ilk gününde İstanbul Müftülüğü Baş Vaizi Mustafa Akgül konuk oldu. Akgül, Ramazan hakkında merak edilen soruları cevapladı. Ramazan ayının her yıl on gün önceye gelmesini ‘‘Dünya Müslümanları arasında adalet sağlanmış oluyor’’ sözüyle açıkladı. Akgül şunları söyledi:
 
‘‘Dünya bir bütündür. Dünyanın her tarafında Müslüman yaşıyor. Biz Türkiye için Ramazan’ı Ocak’a Şubat’a sabitleseydik, Avustralya’daki Müslüman devamlı yazın ve en uzun günlerde tutacaktı. Norveç’in Kuzey’indekiler de altı ay tutacaktı. Cenab-ı Allah her sene 10 gün evvele getirerek, bazı Müslümanların yazın bir kısmının kışın, daha sonra devir dönüyor yazın tutanlar kışın, kışın tutanlar yazın oruç tutuyor. Bir denge, adalet oluyor. Bu on gün evvele gelmesinde büyük bir hikmet vardır. Senenin bütün günleri Ramazan’la şereflenmiş oluyor. Dünya Müslümanları arasında adalet sağlanmış oluyor.’’

‘‘İMSAK EZANI BİTENE KADAR YİYİP İÇİLEBİLİR’’

İstanbul Müftülüğü Baş Vaizi Akgül katıldığı ‘Biz Bize’ programında, her Ramazan’da sıkça tartışılan ‘yemek ne zaman yenilmeye başlanmalı? Ne zaman yemek yemeye son verilmeli?’ sorularını da yanıtladı. Akşam ezanının başlamasıyla iftarın yapılabileceğini ve İmsak ezanının bitişine kadar yemek yenilebileceğini şu sözlerle anlattı:
 
‘‘Takvimdeki imsak saatine kadar, istediğimiz kadar tekrar tekrar yiyebiliriz içebiliriz. Akşam ezanında ‘Allah-u Ekber’ denildiği zaman yeme hakkımız başlar. Geceki ezan da bitene kadar yiyip içebiliriz. Ezan bitince yemeyi bitirmemiz gerekir.’’
 
Kanal 7 gündüz kuşağında yeni başlayan ‘Biz Bize’ programı Pazartesi’nden Perşembe’ye 11.45, Cuma günleri ise 13.45’te yayınlanacak. Hilal Ergenekon’un sunduğu programda Ramazan ayına özel konu ve konuklar yer alacak. Keyifli, dopdolu, enerjik ve bir o kadar da faydalı bilgilerin ekrana taşınacağı ‘Biz Bize’de ayrıca; sağlıktan güzelliğe, günlük yaşamda karşılaşılan olaylardan lezzetli tariflere birçok konu izleyenlerle paylaşılacak.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL