Fatih Belediyesi'nden 500 yıllık “Baklava Alayı

Fatih Belediyesi, 500 yıllık “Baklava Alayı” geleneğini tekrar halkla buluşturdu!

Fatih Belediyesi'nden 500 yıllık “Baklava Alayı
GİRİŞ 05.07.2015 11:27 GÜNCELLEME 05.07.2015 11:27
ÖNEMLİ KONULAR

Fatih Belediyesi, tarihimizin en önemli geleneklerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Osmanlı Dönemi’nin en önemli Ramazan geleneklerinden olan beş yüz yıllık “Baklava Alayı”, projenin mimarı Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in katılımıyla gerçekleşen muhteşem bir etkinlikle eskimeyen mekanı Sultanahmet’te yeniden can buldu. 60 kişilik mehter takımı ve dönem kıyafetleri giyen 20 yeniçeri, 80 kişilik diğer askeri görevliler ile toplam 160 kişiden oluşan dev bir ekiple canlandırılan Baklava Alayı, izleyenlere tarihin en önemli anlarından birini birebir yaşama fırsatını sundu.

Hizmet ettiği bölgenin ruhuna uygun olarak, kültür ve medeniyetimizin önemli unsurlarını tarihin tozlu raflarından alıp halkıyla buluşturan ve onların bu köklü mirası yeniden yaşamalarını sağlayan Fatih Belediyesi, yine örnek olacak bir projeye imza attı. Fatih Belediyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlatılan “Baklava Alayı” geleneğine, doğduğu yer olan Sultanahmet’te, dün düzenlediği ve halkın yoğun ilgi gösterdiği görkemli bir törenle yeniden hayat verdi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in katılımıyla geleneğe uygun olarak iftar saatinden hemen sonra gerçekleştirilen etkinlikte, Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Baklava Alayı’nın tarihini, detaylarıyla birlikte anlattı. Bu sırada tarihi gelenek tüm ihtişamıyla birebir canlandırıldı. Ünlü radyocu ve sunucu Ceyhun Yılmaz, geleneğin baş aktörü Silahdar Ağa’yı canlandırıp, 7 kişiden (lalalar, baltacılar, iç oğlanları) oluşan grupla birlikte baklava tepsisini alan ilk isim oldu. Daha sonra 10 gruptan oluşan 7'şer kişilik Yeniçeri Ortaları (Bayraktar, Karakullukçu, Aşçı Ustası, Saka, Odabaşı ve  2 Yeniçeri) baklava tepsilerini sırayla teslim aldılar ve tepsileri ellerindeki yeşil yollu sırıklara takarak At Meydanı’na doğru yürüyüş için hazırlandılar. Tepsileri dağıtan Saray mutfağı görevlilerinden Bölükbaşı ve Helvacı da özel örtülere sarılmış Baklava sinilerinin bulunduğu platformun başında bekledi. III. Ahmet Çeşmesi’nin yanında, Topkapı Sarayı’nın önünde "Kerim Allah" ve "Hû" nidaları eşliğinde başlayan yürüyüş, Ayasofya’nın önünden geçilerek At Meydanı’ndaki Alman Çeşmesi’nin önünde kurulan dev platformda tamamlandı. Etkinlikte, 60 kişilik mehter takımı yer alırken, dönem kıyafetleri giyen 20 yeniçeri ve 80 kişilik diğer askeri görevliler de tarihi kişilikleri canlandırdı. Mehter takımı konseri, selalar ve gülbanklarla renklenen gecede İstanbullular tarihi anlar yaşadılar.

15 bin baklava dağıtıldı

Halkın arasından geçilerek canlandırılan “Baklava Alayı”, izleyenlerin duygusal anlar yaşamasına neden oldu. Fatih Belediyesi tarafından tekrar halkla buluşturulan tarihi gelenekte 15 bin baklava dağıtıldı. Yaklaşık 1.5 saat süren etkinlik, katılımcılara unutamayacakları bir akşam yaşattı.

Osmanlı’da Baklava Alayı:

Osmanlı Padişahlarının askerlerine Ramazan ikramı olarak düzenlenen Baklava Alayı, Ramazan’ın 15. gününde çok büyük bir tören ile Topkapı Sarayı ikinci avlusunda gerçekleştirilirdi. İlk olarak Kanuni Sultan Süleyman zamanında başlatılan Baklava Alayı geleneği, 1826’da Yeniçeri Ocağı’nın lağvedilmesine kadar devam etti. İstanbul halkı, her Ramazan, Baklava Alayı’nı merakla bekler, alayın geçeceği güzergahta yeniçerileri dualar ve tezahüratlarla karşılardı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL