“Üç şey insanlar var oldukça yaşayacak”

Prof. Dr. Murtaza Bedir, üç şeyin insanlar var oldukça yaşayacağını belirterek, “Birisi sadakadır.

“Üç şey insanlar var oldukça yaşayacak”
GİRİŞ 01.07.2016 10:45 GÜNCELLEME 01.07.2016 10:45
ÖNEMLİ KONULAR

İnsan öldüğünde vakıf müessesesiyle kıyamete kadar hayır olarak devam eder. İkincisi dua eden salih evlat ve üçüncüsü de faydalı ilimdir.” dedi.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murtaza Bedir, Bağcılar’da düzenlenen “Zekat, Fitre, Sadaka ve İnfak” konulu söyleşide bilgi ve birikimlerini paylaştı. 

Bağcılar Belediyesi Kirazlı Ramazan Etkinlik Alanı’nda düzenlenen programdaki konuşmasına ‘dini konuda konuşurken dikkatli olmak gereken alanlar vardır’ diyerek başlayan Prof. Bedir, herkesin usul ve adaba dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. Sosyal medyada çok kişinin din konusunu futbol oyunu gibi konuştuğunu kaydeden Prof. Bedir, “Kur’an ve sünnete dayanmayan hiçbir şey dini olamaz. Kur’an son mesajdır. Kıyamete kadar hükmü baki olan metindir. Kur’an ve sünnet Hz. Peygamber’in (s.a.v) bilgi kaynağıdır.” dedi. 

İman’dan sonra gelen ilk emir olan namazın imanla yakın ilişkide olduğunu da kaydeden Prof. Bedir, onun yanına da ikinci bir emir olan zekatın eklendiğini söyledi. Namazın müminin miracı olduğunu kaydeden Prof. Bedir, şöyle konuştu: “
“Zekat,  insanın hemcinslerine yönelik yapması gereken ibadettir. Müminlerin diğer insanları ve kendi varlığını da düşünmesi gerekiyor. Allah’a (c.c.) yönelme ile maddi ve manevi olarak insanlara yardım etmek Kur’an’ın emridir. İman da doğrunun peşinde koşma ve insanlara fedakarlıkta bulunmaktır.” 

İnfakın insanların kendi malından harcama yapma anlamına geldiğini belirten Prof.Bedir, sadaka ve zekatın da Kur’an’ın emri olduğunu vurguladı. Sadakanın Kur’an ve hadislerde üzerinde durulan kavram olduğunu ifade eden Prof. Bedir, “Peygamberimiz, bir hurmanın sadaka olarak verilmesi halinde bile insanın cehennemden korunabileceğini buyurmuştur. İnsanın ailesine, çevresine güzel davranışta bunması ve güler yüz göstermesi de sadaka yerine geçmektedir.” 

“MAL ALLAH’IN (C.C.) İNSANA LÜTFUDUR”

Malın Allah’ın (c.c.) insana lütfu ve emaneti olduğunu da hatırlatan Prof. Bedir, İslamiyet’e göre her şeyin sahibinin Allah (c.c) olduğunu kaydetti. İnsanların bir toprağın veya malın ebediyen sahibi olduğu duygusuna kapılmasının da yanlış olacağını vurgulayan Prof. Bedir, “İslamiyet’in komünist, kapitalist ve sosyalist gibi maddeci düşüncelerden farkı vardır.

Allah (c.c.) insanlara, ‘çalışın, mal sahibi olun. Ancak, sadece biriktirmek için çalışmayın. Yanınızda insan çalıştırın. Kazandığınız şeyleri paylaşın ve insanları iş sahibi yapın, diyor.” diye konuştu.  Altın veya başka ziynet eşyaları biriktirmek için çalışmanın da doğru bir yaklaşım olmayacağını bildiren Prof. Bedir, sözlerini şöyle tamamladı:

SADAKAYI BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE ULAŞTIRMALIYIZ

“Hz.Muhammed (s.a.v), bu konuda kendisine soru yönelten sahabelerine, ‘Allah, insanlara mallarınızı temizlemek için zekat vermenizi emrediyor. Böylece malınızı temizlersiniz’ diyor. Zekat her yıl bir ihtiyaç sahibine verilmelidir. Zekat, en temel zaruri ve malımızı temizleyen bizi cehennem azabından koruyacak olan mecburi vecibedir.

Sadakayı da bayram namazından önce fakirlere ulaştırmalıyız. Küçük ihtiyacını giderir. Sadaka müslümanlar tarafından müesseseleştirilmiştir. Üç şey insanlar var olduğunca yaşayacaktır. Birisi sadakadır. İnsan öldüğünde vakıf müessesesiyle kıyamete kadar hayır olarak devam eder. İkincisi dua eden salih evlat ve üçüncüsü de faydalı ilim.” 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL