Bitmeyen helva...

"Helvacı Baba" olarak da bilinen Helvai Şeyh Yakub Efendi, zamanının tasavvuf ehli olan isimlerinden biriydi.

Bitmeyen helva...
GİRİŞ 27.05.2017 12:03 GÜNCELLEME 27.05.2017 12:03

Cuma namazı sonrası, eğitimcisi olduğu Şehzade Camii'nde helva dağıtan Yakub Efendi ismini buradan aldı. Helvai Yakub Efendi'nin rivayete göre helvası hiç bitmez, bereketiyle bilinirdi. İstanbul'un bilinen evliyalarından Helvai Yakub Efendi'nin türbesi Veznecilerde bulunuyor.

Halk arasında Helvacı Baba(Helvai Yakub Efendi 1510 – 1589) diye anılan Şeyh Yakub Efendi ; 1510 yılında Silifke’de doğmuştur. Melami Şeyhi Pir Ali Aksarayi hazretlerinin halifelerindedir. Halk arasında helvacılık da yaptığı için “Helvalı Baba” ya da “Helvacı Baba” gibi isimlerle bilinen bir tasavvuf ehline ait olan bu türbe Vefa’dan Veznecilere giden yol üzerindedir. Ziyaretçisi hiç eksik olmayan bu türbede özellikle Cuma günleri ziyaretçiler helva dağıtır.

Bitmeyen helva

Helvai Yakup Efendi, Kanuni Sultan Süleyman dönemind e Şehzade Cami’nde dersler verdi. Cuma günleri ise Şehzade Cami’nin bahçesindeki çınar ağacının altında namaz çıkışı cemaate irmik helvası dağıtrdı. İsmini buradan alan Helvai Yakup Efendi’nin helvası, rivayete göre hiç eksilmezdi. Bu sebeple şehzade camisindeki çınar ağacı kutsal sayılırdı.

Mezarı Süleymaniye'ye taşındı

Öldükten sonra çevre halkı bu uygulamaya bir süre devam etse de 1980 İhtilali döneminde o bölgede toplanan kalabalığın kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle helva dağıtımı son buldu. Ömrü boyunca, mensub olduğu Bayramiyye tarikatını geniş halk kitlelerine sevdirmiş, özellikle İstanbul’da yayılmasına büyük çabalar sarf etmiş ve büyük bir itibar kazanmıştır. Ağırbaşlı ve temkinli biri olarak tanınan Helvayi Yakup Efendi, Şeyh Pir Ali Sultan Hazretleri’ne tabiiydi. 1588 yılında vefat eden Helvayi Yakup Efendi’nin mezarı ziyaret edenlerin aşırı ilgisinden dolayı Şehzade Cami’nin bahçesinden Süleymaniye’ye taşındı.

Mahmûd Cemâleddîn-i Hulvî Efendi, “Lemezât-ı Hulviyye Ez Leme’at-ı adlı eserinde Helvâyi Yakub Dede hakkında, “O, kâmil mürşidlerin seçkini, ulaştırıcı Pîrlerin Yûsuf (a.s) misilli mahbûb olan azizlerin büyüklerindendir” ifadelerine yer vermiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL