Kur'an'ı kalbinde taşıyan gece

Kadir Gecesi bir ömürlük zamana eş değerdir. Kur'an'ın inişinin hürmetine yaşanan bu hadisenin Allah'ın müminlere çok büyük bir ikramı, ihsanı ve lütfu olarak her sene tekrar eder

Kur'an'ı kalbinde taşıyan gece
GİRİŞ 22.06.2017 09:27 GÜNCELLEME 22.06.2017 09:27 KAYNAK YENİŞAFAK

Allah'ın kelamı, insanlık alemi ile konuştuğu yüce kitap Kur'an-ı Kerimin indirilmeye başlandığı gece olan Allah celle tarafından müjdelenen ve peygamber efendimizin (a.s) bin aydan daha hayırlı olduğu bildirdiği Kadir Gecesi'ni bu gece ihya edeceğiz.
“Gecelerin bir imamı vardır. Gecelerin imamı, en büyük imamı Kur'an-ı Kerim'i kalbinde taşıyan Kadir Gecesi'dir" diyor üstat Sezai Karakoç.

Kadr Sûresinde şöyle buyrulmaktadır: ''Biz onu (Kur'ân'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar.''

Kadir Gecesi'ne hakkında bilgiler incelendiğinde, bu mübarek gecenin hangi gün olduğunun kat'i olarak bilinmesi mümkün değildir. Ancak Allah cellenin günü belirtmemesi sonu günahlardan kurtuluş olarak bildirilen Ramazanın son on gününü en iyi şeklide ibadet ve tövbe ile geçirmemiz içindir.

Aslolan Allah cellenin adına sure inzal buyurduğu, ve kelamı ile insanlığı şereflendirdiği Kadir gecesini yakalayabilmektir.

Bunun içinse bizim en garanti yolumuz Kadir Gecesi'nn gizlenmiş olduğu Ramazan'ın son on gününü itikafta geçirmektir. Eğer bu özel geceyi itikafta geçirememişsek bin aydan hayırlı, müjde üstüne müjde ile bize bildirilen gecede neler yapmalıyız?
Her Kadir Gecesi'nin müminlere her yıl bir ömürlük fırsat sunmakta. Bu sebeple Kadir gecesini hakkı ile ihya edebilmek, uykuya teslim olmamak için bir gün önce iyi dinlenmek en büyüklerin tavsiyelerdendir. Zira bir aylık oruç ve değişen uyku düzeni ile yorulan bedenlerin geceyi hakkı ile ihya edebilmesi için dinlenmeye ihtiyacımız var.

Camide namaz 50 kat sevaplı

Kadir Gecesi'ni imkan dahilinde olabildiğince camide geçirmeye çalışmalıyız. Çünkü mescidde kılınan namaz evde kılınan namazdan tam yirmiyedi kat, büyük camilerde kılınan namaza ise tam elli kat daha sevaplı. Bu yüzden Kadir Gecesi'nde yatsı namazı ve teravih namazının camide kılınması büyük bir fırsat.

Kadir gecesi yine peygamber efendimizin bildirdiği üzere, camiye giderken attığımız her adımda günahlarımızın affolunuyor ve her adımda bir hasene (sevap) kazanıyoruz.

Yani insanın cemaatle namaz için arşınladığımız caminin yolundaki adımlarımız, Allah katında derecemizin artmasında en büyük katkılardan biri.
Yatsı namazını cemaatle eda dilmesinin ardından sabah namazının da camide kılınması tüm geceyi ibadetle geçirmiş sevabına ulaşmanın en güzel yolu. Hadis-i şerifte, “Sabah ve yatsı namazlarını camide cemaatle edâ ederek geceyi geçiren kimse, bütün geceyi ihyâ etmiş olur." buyruluyor.


Kadir Gecesi'nde geceyi ibadetle, zikirle, “Lâ ilâhe illallah" diyerek, salât ü selâm getirerek, “Estağfirullah" diyerek, tevbe ederek, namazlar kılarak, tesbih namazı kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak güzel geçirmeye, ihyâ etmeye gayret etmeliyiz. Aile fertlerini küçükten büyüğe bu gecenin önemini ve Allah celle tarafından kutsal kılındığını hatırlatarak onlarla birlikte en güzel şekilde ibadetlerle geceyi süslemeliyiz.

Peygamber Efendimiz (a.s) şöyle buyuruyor;

“Kim Kadir gecesinde kalkarsa, imanla, inanarak, sevabını hesab ederek, Allah bana sevap verecek, mükâfat verecek diye heveslenerek, aşk ile, şevk ile Kadir gecesine kalkarsa; o zamana, o vakte kadar ömründe işlemiş olduğu günahları afv ü mağfiret olunur."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL