Kapı kapı dolaşarak 'Memmecim gıliği' topladılar

Sivas'ta, Ramazan Bayramı arifesinde ellerindeki oklavalarla kapılara vuran çocuklar, yöreye özgü bayram simidi topladı.

Kapı kapı dolaşarak 'Memmecim gıliği' topladılar
GİRİŞ 24.06.2017 16:52 GÜNCELLEME 24.06.2017 16:52
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğünce unutulmaya yüz tutan ve 30 yıl sonra geçen yıl yeniden canlandırılan "memmecim gıliği" geleneği, Ramazan Bayramı arifesinde de sürdürüldü. Küçük Minare Mahallesi'nde toplanan çocuklar, mahalle muhtarı Yusuf Akay öncülüğünde ellerindeki oklavalarla kapı kapı dolaşarak yöreye özgü simit olan ve sadece bayram öncesinde çıkarılan "memmecim gıliği" topladı. Ellerindeki oklavalarla kapıları döven çocuklar, birlikte söyledikleri "Memmecimin havası, madelerin tavası, gökten rahmet, yerden bereket, amin amin bir gılik" manisiyle renkli görüntüler oluşturdu.

Mahallesi sakinleri, bayram eğlencesi olarak bilinen ve önceden hazırlanan "memmecin gıliği"ni çocukların oklavalarına taktı. Küçük Minare Mahalle Muhtarı Yusuf Akay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, unutulmuş bir geleneği yeniden hayata geçirdiklerini söyledi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkılarıyla bu geleneği sürdürdüklerini aktaran Akay, "Memmecin gıliği' önceden arife günleri tezgahların üstünde satılırdı. 15 gün önceden yapılırdı ve şeker yerine verilirdi. Biz bu geleneği devam ettirmek adına bu çabayı harcadık." diye konuştu.

YORUMLAR 2
  • Mesut 6 yıl önce Şikayet Et
    Bayramınız mübarek olsun bu adetler unutulmasın
    Cevapla
  • Gökhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Helal size
    Cevapla