Konya'da davul yasağı mağdur etti

Konya'nın Selçuklu ilçesinde davul yasağı şehir dışından gelen davulcuları mağdur etti. Selçuklu topu Büyükehir'e atarken, Büyükşehir de belediyeye attı.

Konya'da davul yasağı mağdur etti
GİRİŞ 02.08.2011 11:59 GÜNCELLEME 02.08.2011 11:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Zeki Dursun'un haberi

Konya’nın merkez Selçuklu Belediyesi, ramazan ayı boyunca ilçede davul çalınmasını yasakladı. Belediyenin bu kararı davul çalmak için Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen davulcuları hayal kırıklığına uğrattı. Veysel Çağla isimli bir davulcu ramazan sonunda başlık borcunu ödemezse eşinin geri alınacağından korktuğunu söyledi. 
 
Kahramanmaraş’tan davul çalmak için gelen Veysel Çağla yeni evlendiğini ve başlık parasını veremediğini söyledi. Belediyenin kendilerine davul çalmayı serbest bırakmazsa eşinin geri alınmasından korktuğunu söyleyen Çağla, “Konya ya geldik. Ramazanda davul çalmaya o da olmadı iptal edildi eğer ramazanda davul çalamazsak başlık parasını veremem. Karımı alırlar ne olur izin verin davul çalalım.” dedi. Melek Çağla da belediye başkanına seslenerek eşine davul çalması konusunda izin verilmesini istedi.

Melek Çağla, “Ne olur izin verin. Eğer başlık borcunu vermezse babam beni geri alır. Biz birbirimizi seviyoruz ayrılmak istemiyoruz. Yardım edin, izin verin, davul çalmalarına” diyerek yetkililere seslendi.
 
Hasan Çapar (45)  da 20-25  yıldır  davulculukla geçimini sağladığının altını çizdi. Davulculuğun babadan hatta dededen kalma bir meslek olduğunu bildiren Çapar, “Biz burada  davul çalmak istiyoruz. Belediye başkanından izin vermesini rica ediyoruz. Ramazan ayında iş yapamazsak evimizi nasıl geçindireceğiz? 3 aile 25 kişiyiz.” diyerek tepki gösterdi.
 
SELÇUKLU BELEDİYESİ TOPU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ATTI
Öte yandan davul çalınmasının ilçede yasaklanmasıyla ilgili olarak belediye basın birimi yetkilileri yasak kararının Büyükşehir Belediyesi meclisince alındığını ileri sürdü. Bu yüzden Selçuklu’da davul çalınmasının yasaklandığını dile getiren yetkili kendileriyle ilgili bir  durumun söz konusu olmadığını aktardı.
 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: DAVULCULUK TEŞVİK EDİLDİ YASAK YOK
Konya Büyükşehir Belediyesi basın müşavirliği davulculuğun yasaklanmadığını, tam tersine teşvik edilmesi yönünde karar alındığını duyurdu. Büyükşehir Belediyesi, Ramazan davulcuları ile ilgili aldığı kararları kamuoyu ile paylaştı. Büyükşehir Belediyesi, bazı kişilerin ramazan davulculuğunu istismar ederek dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara bulaştığı için bazı tedbirlerin alınmasını istedi, kesinlikle davul çalınmasının yasaklanmasının söz konusu olmadığının vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı, “Ramazan ayında sahur öncesinde davul çalınması kültürümüzde yerini almıştır. Davul çalan kişiler, genellikle şehir dışından gelmeleri, kalacak yerlerinin olmamasından dolayı mahalle araları, çevre yolları gibi yerlerde çadır kurarak hem görüntü hem de çevre kirliliği oluşturmaktadırlar. Davul çalacak kişilerin en az belirli bir süre Konya’da ikamet etme zorunluluğu, adliyeden alınacak sabıka kaydı, ilgili mahalle muhtarlığından alınmış izin yazısı,18 yaşından küçük kişilerin davulculuk yapmamaları, davulculuk yapacak kişilerin belli bir eğitime tabi tutulması ve belgelendirilmesi, bu kişilere ilgili kaymakamlık veya ilgili ilçe belediyesince, çalıştığı mahalleyi ve kendini tanıtıcı bir kimlik kartının verilmesi sağlanmalıdır.”
 
ZEDHABER

YORUMLAR 1
  • Mustafa Türköz 12 yıl önce Şikayet Et
    Haber başlıklarına lütfen dikkat !. Sayın Başkanımızın dediği gibi davullarımız eskiden olduğu gibi bu yıl da gümbür gümbür çalınmaktadır... Ayrıca bir Konyalı olarak dışarıdan gelen davulcular için söylediklerine ve uygulamalarına aynen katılıyorum. Bu uygulamalar toplum huzurunu korumaya yöneliktir, kişileri mağdur etmeye değil. Bu yüzden HEBER BAŞLIĞINIZIN UYGUN OLMADIĞINI belirtip, yanıltıcı olması nedeni ile protesto ediyorum...
    Cevapla