Şanlıurfa'da yüzyıllık gelenek devam ediyor

Şanlıurfa’da Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı okuyup hatim etmeye dayanan Mukabele geleneği kent genelindeki camilerde yüzyıllardır devam ediyor.

GİRİŞ 24.07.2012 09:13 GÜNCELLEME 24.07.2012 11:17
ÖNEMLİ KONULAR

Hz. Muhammed ile Cebrail'in Kur'an-ı Kerim'i karşılıklı okuyup kontrol etmelerine dayanan mukabele geleneği, Şanlıurfa’da, yüce kitabın indirilmeye başlandığı Ramazan ayında yüzyıllardır sürdürülüyor.

Mukabele, Hz. Muhammed ile Cebrail'in Ramazan’ın her gecesi, o ana kadar nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı okuyup kontrol etmelerine dayanıyor. Hadis-i şeriflerden anlaşıldığına göre, Resul-i Ekrem'in vefatından önceki son Ramazan ayında mukabele iki defa gerçekleşmiş.

Bazı sahabelerin de Ramazan’da aile fertlerine mukabele okuduğu biliniyor. Şanlıurfa bu geleneğe sıkı sıkı sahip çıkan illerden. Ramazan’da cami, mescit ve evlerde hafızlarca okunan Kur'an-ı Kerim'i takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine her yaştan vatandaş katılım gösteriyor.

Balkan ülkelerinde Recep, Şaban, Ramazan diye adlandırılan 3 aylar başlangıcında mukabeleler başlıyor. Türkiye’de ise mukabeleler genellikle Ramazan’ın ilk günü başlayıp, Arefe günü tamamlanıyor. Aynı gün hatim duası yapılıyor. Bazı günler yarım cüz fazla okunarak, hatim duasının Kadir Gecesi'nde de yapıldığı da görülebiliyor.

Bahçelievler Mahallesi Hz. Hatica Camii Şerifi’nde Yusuf Demirci, Mehmet Demirci, Mehmet Oyan, Enver Döğücü, Mehmet Çiftçi tarafından okunan Kur’an-ı Kerim’i cami içerisinde bulunan 50’yi aşkın vatandaş önlerindeki rahlelerde bulunan Kur’an-ı Kerim’lerden takip etti.

 

sanliurfa.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL