48 caminin 40'ında minare yok

Hakkari İl Müftüsü Mehmet Faysal Geylani, kent merkezinde bulunan 48 camiden 40'nın minaresinin olmadığını belirterek, ilin sembolü olacak bir camiye sahip olamadıklarını bildirdi.

48 caminin 40'ında minare yok
GİRİŞ 26.07.2012 12:45 GÜNCELLEME 26.07.2012 12:45 KAYNAK AA

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2011 yılına ait Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemi (ADNKS) verilerine göre 60 bin kişinin yaşadığı Hakkari merkezde 48 cami bulunuyor.

İldeki bu camilerden sadece 8'nin minaresi olması il müftülüğünü harekete geçirdi. Müftülük bazı camilere minare yapılması için çalışma başlattı.

İl Müftüsü Geylani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başlattıkları çalışma kapsamında vatandaşların da desteğiyle imkanlar dahilindeki bazı camilere minare ekleyeceklerini bildirdi.

Minarenin, camilerin görünmesi için İslamın bir şiarı olduğunu ifade eden Geylani, şunları söyledi:

''Minare bir simgedir, İslamın bir alametidir. Minaresi olmayan çok sayıda camimiz var. Bu camilerden mescit şeklinde olanlara minare yapılması uygun değil. Ancak mahalle camilerimize bazılarına maddi imkansızlıklardan dolayı bugüne kadar minare yapılamamış. Yoksa herkes güzel minareli camiler yapmak ister.''

Başlattıkları çalışma kapsamında Hacı Cemil Onay Cami'sine minare yapmaya başladıklarını dile getiren Geylani, hayırsever vatandaşların desteğiyle kentteki minareleri cami sayısı artırmak istediklerini kaydetti.

Hakkari'nin arazi yapısı engebeli olduğu için bazı camilerin minarelerinin de görünmediğini anlatan Geylani, şöyle konuştu:

''Hakkari birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Engebeli arazi yapısından dolayı minareleri görünmesi için yüksek yaparsak ileri de 'Allah korusun' olabilecek bir deprem felaketinde riskli olabilir. Bu sebeple depreme dayanıklı çelik konstrüksiyon minareler yapmayı düşünüyoruz'' dedi.

-''Hakkari'yi temsil eden bir camimiz yok''

Kentte ili temsil eden ve mimari özelliği olan bir caminin olmadığına işaret eden Geylani, şunları bildirdi:

''İlimizde mimari özelliği öne çıkan bir merkez camiye ihtiyacımız var. Hakkari'ye böyle bir cami kazandırmak için çalışmalara başladık. 1956 yılında yapılan ve bugünün ihtiyaca cevap vermeyen Ulu Cami'yi yıkarak yerine mimari özelliği olan, çift minareli, kubbeli ve etrafında insanların oturabileceği yeşil bir alan olan şadırvanlı bir cami yapacağız. Yanında Kur'an Kursu, cemaat için otopark ve konferans salonu olan cami için proje çalışmaları sürüyor. Ramazan ayından sonra çalışma başlatacağız.''

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL