Kırgızistan Ramazan'ı coşkuyla eda ediyor

Kırgızistan'da, Ramazan ayındaki oruç ve teravih ibadetlerinin son yıllarda daha da yaygınlaştığı ve halkın ilgisinin giderek arttığı gözleniyor.

GİRİŞ 15.08.2012 11:49 GÜNCELLEME 15.08.2012 12:40 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Kırgızistan'da Ramazan ayı özellikle ibadethanelerde büyük bir coşku ve heyecan içinde idrak ediliyor. Teravih namazlarına yoğun ilgi gösteren Kırgız halkı iftar sofralarına ulusal mutfak kültürünü de zengin biçimde yansıtıyor.

Ülke genelinde 2 bin 100, başkent Bişkek'teki 50 camide Ramazan ayı boyunca her gün hayırseverler tarafından iftar sofraları kuruluyor. Merkez Bişkek Camisi avlusunda ve iç mekanlarında kurulan toplu iftarlara binlerce vatandaş katılıyor. Camilerdeki toplu iftarlar genellikle Kırgızlar ile Türkiye, Arabistan ve Pakistanlı hayırseverler tarafından veriliyor.

Akşam ezanın ardından namazlarını kılan vatandaşlar, yerlere kurulan sofralarda iftarlarını açıyor. Mutfakta büyük kazanlarda pişirilen etli pilav önce kadınlara daha sonra erkeklere ikram ediliyor.

Camideki toplu iftara çok sayıda genç katılıyor. Bazıları, Ramazan ayının ayrı bir anlamı olan "Caramazan" geleneğini yıllardır bütün canlılığıyla sürdürüyor. Çocuklar, Ramazan ayının anlamını manilerle anlatarak büyüklerden para veya şeker topluyor. Caramazan manisini her Kırgız çocuğu biliyor.

Kırgızistan'da Ramazan ayı boyunca dini etkinlikler müftülük tarafından organize ediliyor. Camilerde İslam dini ve Kuran dersleri de okutuluyor.

Teravih namazları hatimle kılınıyor

Ülkedeki merkezi camilerde teravih namazları hatimle kıldırılıyor. Yaklaşık 1,5 saat süren teravih namazlarına vatandaşların yanısıra 5-6 yaş üstü çocuklarda ilgi gösteriyor.

Bişkek Merkezi Camisi'nde teravih namazını ülkenin güneyinden özel olarak davet edilen güzel sesli hafız bir genç kıldırıyor.

Şehir dışındaki camilerde teravih namazları daha kısa sürüyor. Hatimle kıldırılan camilere büyük ilgi gösteren vatandaşların çoğu sahura kadar ibadet etmek için camide kalıyor. Bazı camilerde vatandaşlara sahur yemeği de veriliyor.

Kadir Gecesi'nde camilerde sahur yapıldı

Teravih namazından sonra Müftülük tarafından organize edilen Kadir Gecesi programında, Müftü Rahmatulla Egemberdiyev, 27 gün boyunca teravih namazlarını hatimle kıldıran hafıza teşekkür plaketi takdim ederek birde Kur'an-ı Kerim hediye etti.

Programa katılan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Orhan Genç de, vatandaşların Kadir Gecesini kutlayarak bu gecenin önemini anlattı.

"İnsanlar dünyaya günahsız olarak gelir ve günahsız olarak kabul edilmek ister" diyen Genç, "İnsan olmamız sebebiyle zaman zaman günah işleyebiliriz. İşte bu nedenle Allah bize bazı mübarek gün ve geceleri vererek yapılan ibadetler sayesinde bütün günahlarımızın silinmesi için şans verir" diye konuştu. Genç, Kırgız hafıza da Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yayımlanmış bir Kur'an-ı Kerim hediye etti.

Kırgızistan Müftülüğü görevlileri, Kadir Gecesi dolayısıyla Bişkek'teki 50 camide özel programlar düzenlerken, camileri dolduran binlerce vatandaş sahura kadar ibadet etti ve vaazları dinledi. Vatandaşlar daha sonra cami tarafından verilen sahur yemeğine iştirak etti. Sabah namazının ardından vatandaşlar evlerine döndü.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL