Sahurda susamlı ve yumurtalı pideden uzak durun

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, Ramazan ayında oruçlu sürenin uzun olması nedeniyle beslenmeye dikkat etmek gerektiğini belirtti.

Sahurda susamlı ve yumurtalı pideden uzak durun
GİRİŞ 08.07.2013 15:19 GÜNCELLEME 08.07.2013 15:19 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Dr. Öksüzkaya, sahursuz oruç tutulmaması uyarısında bulunarak, "Sahurda sindirim sistemimizin sağlığı için susamlı ve yumurtalı pidelerden uzak durmalı, normal sade çavdar ekmeği tercih etmeliyiz." dedi.

Dr. Ahmet Öksüzkaya, beslenme şekliyle ilgili bilgi vererek, Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının önemli ölçüde değiştiğini ifade ederek, "Oruç sağlıklı, kişiler de uygun beslenildiği zaman sağlığa olumlu etkileri olan bedeni bir ibadettir. Doğru beslenildiğinde oruç kilo kontrolüne yardımcıdır. Ancak yanlış beslenen kişiler, bu ayda kilo vermeyi beklerken tam tersine kilo alabilirler." diye konuştu.

Yaz mevsiminin uzun günlerinde orucun, beraberinde ciddi açlık ve susuzluk duygusuna yol açtığını belirten Dr. Öksüzkaya, şu bilgileri verdi: "Uzun süre aç kalmakta kan şekeri, sıvı ve asit-baz dengesinin kontrolü sağlık açısından temel hedefimiz olmalıdır. Buna yönelik olarak özellikle sahursuz bir oruçtan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Bu ayda her gece sahura kalkmalı, kan şekerimizi dengede tutmaya yardımcı besinleri tercih edip, bol miktarda sıvı almalıyız. Sahurda sindirim sistemimizin sağlığı için susamlı ve yumurtalı pidelerden uzak durmalı, normal sade çavdar ekmeği tercih etmeliyiz. Çavdar ekmeği, yapısındaki karbonhidrat içeriği itibarı ile kan şekerinin kontrolü açısından en uygun tahıl türüdür. Protein kaynağı için sahurda hem kaliteli hem de tok tutucu olan haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Yumurtanın yanına iyi bir kalsiyum ve protein deposu olan yarım yağlı ve az tuzlu beyaz peynir tercih edilmelidir."

HURMA TÜKETİN

Dr. Ahmet Öksüzkaya, özellikle süt ürünlerinin, yapılarında bulunan orta zincirli yağ asitlerinin alınması ve kalsiyum emilimi için yarım yağlı tercih edilmesini istedi. Sahurda çok tuzlu salamura, yağlı, baharatlı, kızartma türü besinlerden kaçınılması tavsiyesinde bulunan Öksüzkaya, "Meyve olarak sahurda hurma tercih edilmelidir. Hurma, çözünür lif ve karbonhidrat içeriği itibari ile kan şekerinin kontrolüne yardımcıdır. Aynı zamanda iyi bir vitamin ve mineral deposudur. Bunun için sahurda alacağınız 3-5 adet kuru hurmanın da gün içerisinde faydasını göreceksiniz. Sahurdan sonra sindirim sistemimizin sağlığı için hemen yatmamalıyız. Biraz bekledikten sonra istiyorsanız yatabilirsiniz." diye ifade etti.

Dr. Öksüzkaya, iftarda ise orucu açarken, birden ve aşırı bir besin yüklemesi yapılmaması konusunda da uyararak, şu bilgileri verdi: "Tersi durumunda barsak ve mide zaafiyetleri yaşayabilirsiniz. Bir porsiyon çorba ve bir kaç dilim ekmekle orucunuzu açıp, sıvı takviyesi yaptıktan sonra biraz bekleyin. Sonra biraz etli hafif bir sebze yemeğinden bir porsiyon kadar tüketip bol sıvı ve sıvı besinler alın. Yemek sonrasında ise tatlı tüketmek yerine birkaç porsiyon sulu meyvelerden tercih etmeniz daha uygun olur. Yatmadan öncede 1 su bardağı kadar kaymaksız yoğurt alın. Özellikle iftarda kızartılmış, yağlı ve hamurlu besinlerden uzak durun. Makarna, pilav gibi besinleri de çok tercih etmeyin. Tüketmek istiyorsanız da porsiyon ölçülerinizi olabildiğince küçük tutun. Ramazan ayında bütün geceyi sahura kadar uyumadan geçirmeyin. Bu durum besin tüketiminizi artıracağı gibi kilo kontrolünde rol alan bazı hormonların da olumsuz etkilenmesine yol açacaktır. Bu da size kilo olarak geri dönecektir. Yapılan araştırmalar, gece uzun süre floresan, televizyon ve bilgisayar ışığına maruz kalanlarda uyuyanlara göre daha fazla insülin direncinin geliştiğini ve kilo almaya daha meyilli olduklarını ortaya koymuştur."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL