İftarda sigara felç edebilir

Endüstriyelleşmeyle birlikte hayatımıza giren zehirlerden Ramazan'da kurtulabileceğimizi anlatan Doç. Dr. Ertan Ökmen, 'İftar 'da sigaraya aniden yüklenmek, tüm damar sisteminin dengesini bozarak kalp krizi ve felce neden olabilir' diyor.

İftarda sigara felç edebilir
GİRİŞ 11.07.2013 09:20 GÜNCELLEME 11.07.2013 13:07 KAYNAK YENİŞAFAK
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazan ayında sigara içen kişilerin günlük sigara tüketim sayısında düşüş yaşandığı biliniyor. Son yıllarda artmış olan sigaraya karşı savaşın etkisiyle kişilerin Ramazan ayında sigarayı bırakma olasılıklarının arttığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen, oruç döneminde sigara içiminin ciddi zararları olduğunu kaydetti. Gün boyu sigara tüketmeyen kişilerin iftar sonrası aşırı sigara tüketme eğilimine girmemesi gerektiğini anlatan Ökmen, 'Gün içinde nikotin maddelerin yoğunluğu sigara içilmediği için azalır. Sigara ani yüklenme sonucu kandaki yoğunluk oranı, çok hızlı ve yüksek noktalara ulaşır. Bu da tüm damar sisteminin dengesini bozarak kalp krizi ve felç olaylarına yatkınlığı arttırır' diye konuştu. Gün boyunca sigara içmemek, sigaranın içerdiği sayısı 4 binin üzerindeki kanserojen maddeden uzak kalarak vücudun temizlenmesi anlamına geldiğini hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman ise 'Bu dönem sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat. Ancak kişinin önce psikolojik olarak bu duruma hazır olması gerek. Sigarayı hazırlıksız olarak birden bire kesmek son derece güç ve yanlıştır' diye konuştu.

ORUÇLA TOKSİKLER AZALACAK

Ramazan'ın hayatımızın her alanına giren zehirlerden vücudu temizlemek için fırsat olduğunu anlatan Dr. Ökmen, toksik madde adı verilen bu zehirlerden kurtulmanın en önemli yolunu, madde kullanımındaki azalmayla ilişkilendiriyor. Bir ay boyunca alkole ara verilmesinin de sağlığa büyük yarar sağladığını ifade eden Ökmen, 'Bu sayede alkolün kalp kası üzerindeki zararlı etkileri bir nebze olsa da giderilmesini sağlanacaktır' diyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL