Ramazan'ı sağlıklı bitirmek için altın kurallar

Toplumumuzda önemli bir yeri olan Ramazan, beslenme alışkanlıklarını da değiştiriyor. Bir yaşam şekli olarak uygulanması gereken yeterli ve dengeli beslenme konuları bu dönemde her zamankinden daha önemli bir yere sahip.

Ramazan'ı sağlıklı bitirmek için altın kurallar
GİRİŞ 01.08.2013 13:59 GÜNCELLEME 01.08.2013 13:59
ÖNEMLİ KONULAR

Acıbadem Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, sonlarına yaklaştığımız Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam edilmesi için; sahur ve iftar sofralarında dikkat edilmesi gereken konuları masaya yatırıyor.

Baş, Ramazan'da iftar ve sahur öğünlerinde hem hafif hem de sağlıklı beslenmek için çorbanın atlanmaması gerektiğini vurguluyor. Sahur öğünü için ekmek, peynir, zeytin, çorba, meyve, yoğurt, gözleme, börek çeşitleri, krep, zeytinyağlı sebze yemekleri ve yoğurt gibi besinleri öneriyor. Sahurda özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı yağlı yemeklerden ve ağır tatlılardan uzak durulması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Baş, bu tür besinlerin hazmının zor olduğunu belirtiyor.

Yaz mevsimine denk gelen Ramazan'da gün içinde su kaybı fazla olacağından, yemek pişirmeye fazla zaman ayırmak daha da zorlaşıyor ve su kaybını arttırıyor. Prof. Dr. Baş, bu soruna karşı hazır ya da yarı hazır ürünleri öneriyor. Geleneksel iftar sofralarının vazgeçilmez öğesi olan çorba için de zengin yöresel lezzetleriyle hazır çorba alternatiflerinin değerlendirilebileceğini söylüyor. Hazır çorbalar özellikle çalışan ve vakit sorunu yaşayan aileler için hızlı ve pratik olmasının yanında, sağlıklı bir seçenek olarak dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor; "İftar sofralarının zenginliği ve psikolojik açlığın etkisiyle bir anda hızlı yemek yeme hazımsızlık ve gaz şikâyetlerine neden olacaktır. Sahur sonrası uzun açlık döneminden sonra, günün ilk öğünü olan iftar vaktinde; ilk yemek çorba olmalıdır. Çorba içildikten sonra 30 dakika kadar ara vermek en ideal olanıdır. Ancak genellikle bunu başarmak birçok insan için zordur. Bu nedenle çorbanın ardından ara verilemiyorsa, yemeği yavaş yavaş yemek ve besinleri iyice çiğnemek önem kazanacaktır. Her gün farklı bir çorba pişirerek hem sağlıklı bir başlangıç yapılabilir, hem de besin öğesi dengesi sağlanabilir. Bunun için hazır çorbalar da bir seçenek olarak kullanılabilir, çünkü birçok farklı çeşide ulaşmak mümkündür. Açlık sonrasında, midenin uzun süre boş kalması ve ardından bir anda çok yiyecek tüketilmesi sonucu mide ve kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle iftarda yavaş ve az yemek yeme yerinde olacaktır. Eğer oruç ev dışında (işyeri gibi) açılacaksa, peynirli bir sandviç veya tost yanına ayran ve meyve suyu tüketilebilir."

Prof. Dr. Baş, Ramazan'da su kaybının tehlikesinden şu sözlerle bahsediyor; "Vücut 12-14 saat gibi uzun bir süre susuz kalacağından; iftar ve sahur arasında 2,5 litre kadar sıvı içilmesi gerekiyor. Özellikle ağır işlerde çalışan kişilerin, terle birlikte aşırı su ve elektrolit kaybettikleri için şoka girme tehlikesiyle karşı karşıya

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL