Bayramı rahat geçirmenin 10 püf noktası

Yine midelerin bayram edeceği, baklava, börek ve dolmaların bizi esir alacağı bir bayram geldi. Belki de gidilen her ziyaret fazla kalori olarak geri dönecek. Ancak hemen endişeye kapılmayın. Bu bayramı kilo almadan atlatmak mümkün!

Bayramı rahat geçirmenin 10 püf noktası
GİRİŞ 07.08.2013 10:22 GÜNCELLEME 07.08.2013 10:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Sanem Apa "Hedef bayramın ilk gününden itibaren yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirmek olmalıdır. Metabolizmayı hızlandırmak sadece yeme sıklığını arttırmak (2- 3 saat ara ile ufak öğünler tüketme) ve egzersiz yapmakla mümkün olur. Bir ay boyuca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için yürüyüş yapın, mümkünse bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin" diyor. Sanem Apa bayramı kilo almadan geçirmenin püf noktalarını anlattı.

Bayramlar geleneksel olarak bayram kahvaltısı ile başlar. Tüm aile bir arada olduğu için sofralar her zamankinden çok daha çeşitli besinler içerir. Aile büyüklerinin hazırladığı börekleri, el yapımı tatlıları ve özel pişen yemekleri reddetmek bazen ev sahibine karşı saygısızlık gibi de algılanabilir veya bu mazeretin arkasına sığınarak aşırı yemek yenilebilir. Beslenmede yasakların olmadığını bilmek bize fayda sağlar. Bayramın coşkusuyla her yemekten fazla miktarlarda yemek yerine küçük tadımlıklar tüketmek daha kontrollü olmamızı sağlar. Neyi, ne kadar, nasıl, ne zaman tükettiğiniz yeterli ve dengeli beslenmenin anahtar rolünü oynar. Miktar kontrolünü sağlamak beslenmede atılacak en iyi adımdır.

Çay yerine su için!

Bayramda unutulmaması gereken en önemli şey su içmek! Ramazan boyunca azalmış olan su tüketimimizi 2- 2.5 litreye ulaştırmak kolay olacaktır. Akraba ziyaretlerinde çay, kahve yerine çoğu zaman suyu tercih edin. İçine koyacağınız tarçın çubukları ise kan şekerinizi dengede tutarak bir sonraki öğünde fazla miktarda tüketim yapmanızı engeller.

Sürekli şeker yerine meyve tercih edin

Bayramı özellikle çocuklar büyük heyecanla beklerler. Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız ve diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker, şekerli dişler açısından sakıncalıdır, mide ve bağırsak hassasiyeti yapar. Çocukların sürekli şeker ve çikolata tüketimi yerine sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlayın.

Şeker ve kalp hastaları dikkat!

Tansiyon, şeker hastalığı veya kalp damar hastalığı olanlar bayramında yediklerine daha da dikkat etmeliler. Özellikle tereyağı, katı margarin, hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları, yedikleri et türevine de dikkat etmeleri önemli. Şeker hastaları meyveli tatlıları tatlandırıcı ile hazırlayabilir veya diyet pudingler kullanabilirler.

Bayramı Rahat Geçirmenizi Sağlayacak 10 Püf Noktası

• Günlük sıvı ihtiyacımızı karşılamak için ortalama olarak 2 litre sıvı tüketimi sağlığımız açısından faydalıdır.
• Öğün atlamayın. Ancak bayram ziyaretlerinde enerji değeri yüksek besinler olabileceğinden öğünlerde tüketimlerinizi yoğurtlu sebze (semizotu, kabak, vb), ızgara tavuk ve salata, ton balıklı salata gibi daha düşük enerjili besinlerden tercih edin.
• Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlısı tercih edilebilir.
• Geleneksel tatlılarımızdan sütlaç ve zerde kalsiyum ve protein açısından zengindir. Bu nedenle daha kaliteli bir tercih olabilir.
• Mutlaka şerbetli ve hamurlu tatlı yemek durumunda kalırsanız küçük bir miktar tadımlık ile kontrolü sağlamış olursunuz.
• Izgara, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemleri ana yemeklerde kullanılabilir.
• Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için gün içinde mutlaka 1 bardak kefir için.
• Bayram için hazırlanan değişik yiyecekleri tüketirken karıştırmamaya özen gösterin.
• Çay, kahve, gazlı içecekleri fazla miktarda tüketmeyin. Gün içerisinde 2 fincan kahve, 3-4 fincan çay tüketim miktarını korumaya çalışın. Rezene, kekik gibi bitki çaylarını da tercih edebilirsiniz.
• Gün içinde tatlı tüketimi olabileceğinden şekerli içeceklerden uzak durmak uygun olacaktır.
• Bayram ile birlikte alkol tüketimine geçişte yavaş ve dikkatli olun. Kadınlar için 1 kadeh, erkekler içinse 2 kadeh tüketilebilir miktardır.
Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.

YORUMLAR 1
  • Mavi Sürahi 10 yıl önce Şikayet Et
    Alkollllll mü!!!!. Alkol alacaklara da tavsiyede bulanan bir haber paylaşıyor olmanızı yadırgamadım desem koca bir yalan olur.
    Cevapla